Obama: A légicsapás nem megoldás az iráni atomvitában

Vágólapra másolva!
Az iráni atomprogram körüli vita rendezése érdekében minden választási lehetőséget, közte a katonai erő alkalmazásának lehetőségét is fenn kell tartani, de egy légicsapás nem elegendő az ügy megoldásához - jelentette ki Barack Obama.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelölt-várományosa, aki szerdán izraeli látogatáson tartózkodott, az ABC tévécsatornának hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy az iszlám köztársaság atomfegyver birtokába kerüljön. Mindazonáltal figyelmeztetett arra, hogy Irán nagy ország, az irániak pedig különböző helyszínekre "szórták szét" nukleáris létesítményeiket, hogy sebészeti pontosságú légicsapásokkal ne lehessen véglegesen "rendezni" az ügyet, ahogyan ezt Izrael annak idején tette az iraki atomprogram jelentette veszély kiküszöbölése érdekében.

Obama arra utalt, hogy az izraeli légierő 1981-ben lebombázta az Irakban épülő, Osirak típusú atomreaktort.

Az illinois-i szenátor erőteljes diplomáciai fellépést és szigorú szankciókat szorgalmazott annak érdekében, hogy Iránt rákényszerítsék szándékai felülvizsgálatára.

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver birtokába akar jutni, amit Teherán vehemensen cáfol.