Már az olajcsapot is megnyitná Obama

Vágólapra másolva!
A magas benzinár csökkentése érdekében hozzá kell nyúlni a vészhelyzetre félrerakott stratégiai olajtartalékokhoz - ezt javasolta Barack Obama demokrata elnökjelölt az energiaügyi programját részletező hétfői beszédében. Kiderült az is, hogy egyre több korábbi álláspontját hajlandó feladni, ami egyértelmű jele a középre húzódásnak.
Vágólapra másolva!

Az egekbe szökő üzemanyagárak miatt az energia az egyik legfontosabb téma az amerikai elnökválasztási kampányban, és Barack Obama demokrata jelölt hétfőn ismertette terveit a problémák megoldására. Ebből az derült ki, hogy hajlandó változtatni is korábbi nézetein, ha úgy érzi - ahogy egy szóvivője fogalmazott -, az amerikaiak szenvednek.

Közölte például, hogy hozzá kell nyúlni a stratégiai olajtartalékokhoz, amelyekből 70 millió hordó olajat kellene kinyerni, amivel rövid távon enyhíteni lehetne a magas benzinárakon. Júniusban Obama még amellett érvelt, hogy érintetlenül kell hagyni a tartalékokat, azokat csak vészhelyzet esetén szabad felhasználni - emlékeztet a BBC.

A demokrata jelölt másik fordulata az, hogy míg korábban ellenezte a part menti olajfúrások engedélyezését, addig most már nem zárkózik el ezektől. A hétvégén úgy fogalmazott, hogy ha van egy olyan, egyébként elfogadható terv, amelynek ez is része, akkor hajlandó elgondolkodni rajta.

A Michigan állambeli Lansingben mondott beszédében Obama kijelentette, hogy az olajfüggőséggel való szakítás az egyik legnagyobb kihívás, amivel a mostani generáció szembesül. "Ez nem kevesebbet jelent, mint a gazdaságunk teljes átalakítását" - közölte a demokrata jelölt.

Korábbi álláspontjának feladásával ugyan érhetik olyan vádak, hogy szélkakas módjára politizál, de ezzel lényegében csak folytatja a középre való húzódást. Ennek lényege, hogy puhítja korábbi, a demokrata előválasztás során képviselt határozottan liberális nézeteit, és a tömegek számára elfogadhatóbb programmal áll elő.

A republikánus jelölt, John McCain energiaügyi programja annyiban hasonlít Obamáéra, hogy ő is szorgalmazza a megújuló energiaforrások használatát. Még egy 300 millió dolláros díjat is kitűzött annak, aki kifejleszt egy olyan akkumulátort az autók számára, amely hatékonyabb a most használtaknál.

A két jelölt álláspontja most azért is közeledett egymáshoz, mert McCain már korábban is egyetértett azzal a kormányzati tervvel, hogy engedélyezzék a part menti olajfúrásokat. A két tábor azonban a közel azonos vélemények ellenére is támadja egymást energiaügyi kérdésekben. Obamáék olyan hirdetéseket készítettek, amelyek szerint McCain az olajlobbi zsebében van, amit persze a republikánus politikus stábja határozottan visszautasított.