Már Bill Clinton is Obamát akarja elnöknek

Vágólapra másolva!
A néhány hónapja még Barack Obamát keményen kritizáló Bill Clinton egykori elnök is beállt a sorba, és támogatásáról biztosította a demokrata elnökjelöltet. A párt denveri konvenciójának harmadik estéjén beszédet mondott Joe Biden alelnökjelölt is, aki azt bizonygatta, hogy Obama a fontos külpolitikai ügyekben jobban eligazodik, mint riválisa, a republikánus John McCain. Az [origo] amerikai tudósítójának beszámolója a demokrata gyűlés utolsó előtti napjáról, ahol a párt hivatalosan is Obamát választotta elnökjelöltnek.
Vágólapra másolva!

"Hillary férje" - kedden a Hillary Clinton beszédét felvezető videóban egyszerűen csak így feliratozták Bill Clintont, akiről azonban szerdán ismét bebizonyosodott, hogy még mindig ő a demokraták egyik legnagyobb kedvence. Az egykori elnök - aki az első demokrata elnök volt Franklin D. Roosevelt óta, akit újraválasztottak - a denveri elnökjelölő konvenció harmadik napján lépett a színpadra, és percekig szóhoz sem tudott jutni az állva ünneplő tömeg keltette hangzavarban. Amikor aztán megszólalt, feleségéhez hasonlóan ő is egyből a lényegre tért, és közölte, azért van itt, hogy támogassa Barack Obamát.

Bill Clinton beszédét sokan várták, mert az előválasztás során - amelyben felesége szoros versenyben maradt alul - ő volt az egyik legkeményebb kritikusa Obamának. Úgy tűnik, nagyon megváltozott róla a véleménye azóta, mert most hosszan dicsérgette. "Barack Obama készen áll arra, hogy vezesse Amerikát, és helyreállítsa Amerika vezető szerepét a világban" - fogalmazott Clinton, aki emlékeztetett arra is, hogy amikor ő 1992-ben kampányolt a Fehér Házért, akkor a riválisai azt mondták róla, túl fiatal és túl tapasztalatlan. Ezzel utalt arra, hogy a republikánusok most ugyanezt mondják Barack Obamáról is.

A korábbi elnök és az egykori first lady beszéde is az Obama-Clinton-párharcban megbomlott demokrata egység helyreállítását célozta. Erre szükség lesz a győzelemhez, felmérések szerint ugyanis a Clinton-tábor jelentős része - 20-30 százaléka - inkább szavazna a republikánus jelöltre, mint a demokratára. A párt végül szerdán hivatalosan is Obamát jelölte elnöknek, miután Hillary Clinton megkérte híveit, hogy támogassák őt. Korábban volt ekörül némi bizonytalanság, az egykori first lady támogatóinak egy része ugyanis követelte, hogy Clinton is jelölt legyen, vagyis rá is lehessen szavazni a konvención. Így viszont most már biztos, hogy a demokrata párt történelmet ír: először fordult elő az Egyesült Államok történetében, hogy egy afroamerikai politikust jelöl a két meghatározó politikai erő egyike.

Barack Obama csütörtökön este fogja elmondani a konvenciót lezáró beszédét egy 75 ezer ember befogadására alkalmas stadionban. Meglepetésre azonban már szerda este megjelent a konvenciónak otthont adó konferenciaközpont színpadán, miután alelnökjelöltje, Joe Biden elmondta beszédét. Obama csak néhány mondatot szólt a közönséghez, üdvözölte a Biden-családot, megdicsérte felesége és Hillary Clinton beszédét, és köszönetet mondott Bill Clintonnak.

Biden beszédében sok olyan elem volt, amely már mások szónoklataiban is megjelent. Bill Clintonhoz hasonlóan ő is az amerikai álom eltávolodásáról beszélt, amely szerinte a nyolc év Bush-kormányzat tevékenységének eredménye. Biden azt mondta, amikor esténként vonatozik haza Washingtonból, és nézi a házakat, akkor szinte hallja, ahogy az emberek a konyhaasztalnál beszélgetnek az anyagi gondjaikról. A felmérések szerint a választókat leginkább a gazdaság lelassulása, a munkanélküliség, az infláció és az üzemanyagárak növekedése aggasztja, így ez a legfontosabb kampánytéma is.

A jelek szerint Biden is elfelejtette, hogy az előválasztási kampány során még alkalmatlannak tartotta Obamát az elnökségre, mert most ő is hosszasan magasztalta életútját, politikai karrierjét és ítélőképességét. A külügyekben jártas 66 éves szenátor kijelentette, hogy szerinte a demokrata elnökjelölt helyesebben ítélte meg az afganisztáni (ahol a korábbi sikerek ellenére most romlik a helyzet) és az iraki (ahonnak Obama záros határidőn belül kivonná az amerikai katonákat, és ennek támogatására hajlik az iraki kormány is) helyzetet, mint a republikánus elnökjelölt, John McCain.

Biden azért vetette ezt fel, mert a republikánusok azzal támadják Obamát, hogy szerintük nem elég tapasztalt ahhoz, hogy ellássa az elnöki poszttal járó katonai főparancsnoki feladatokat. Várhatóan ez lesz a fő üzenete a republikánusok jövő heti konvenciójának is, amelyet a Minnesota állambeli St. Paulban tartanak. A politikai környezet - a gazdasági gondok, Bush-elnök népszerűtlensége - egyaránt a demokratáknak kedveznek, a hétvégi felmérések szerint azonban kiegyensúlyozottak az erőviszonyok Obama és McCain között, így kemény küzdelem várható a november 4-i elnökválasztásig hátralévő bő két hónapban.

Minneapolis, Minnesota - Egyesült Államok

(Munkatársunk a World Press Institute ösztöndíjasaként tartózkodik az Egyesült Államokban.)