Obama nagynénje illegálisan tartózkodik az USA-ban

Vágólapra másolva!
Illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban Barack Obama demokrata párti elnökjelölt kenyai nagynénje, akinek menedékkérelmét négy évvel ezelőtt elutasították - értesült az AP hírügynökség néhány nappal az amerikai elnökválasztás előtt. Obama azt mondta: nem tudott arról, hogy nagynénje illegálisan él az országban.
Vágólapra másolva!

Az AP nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Barack Obama demokrata elnökjelölt 56 éves apai nagynénje, Zeituni Onyango illegális bevándorlóként él az Egyesült Államokban. A források szerint az afro-amerikai politikus nénjét négy évvel ezelőtt - amikor elutasították a menedékkérelmét - az ország elhagyására is felszólították, bár nem tudni, hogy miért. Onyango nem tett eleget a kiutasítási végzésnek, és Bostonban háborítatlanul él.

A kiutasításról szóló információ két külön forrás is megerősítette, egyikük a szövetségi bűnüldöző hatóságok tisztségviselője. Az általuk nyilvánosságra hozott adatok az AP szerint George Bush hivatalban lévő republikánus párti elnök kormányának tisztségviselői előtt is ismertek, bár a hírügynökség nem tudta kideríteni, hogy kiszivárogtatásukhoz volt-e köze a Bush-kormányzatnak vagy Obama vetélytársa, John McCain republikánus párti elnökjelölt kampánytörzsének.

Az Egyesült Államokban a kiutasítási végzés alóli kibúvás közigazgatási, nem pedig büntetőjogi vétségnek minősül. Számos szakértő tízmillió fölé teszi az országban élő ugyanilyen illegális bevándorlóként élők számát. Onyangót egyelőre nem tudta elérni a hírügynökség, a telefonját senki sem vette fel.

Obama néhány más közeli rokonától eltérően Onyango személye eddig nem merült fel az amerikai elnökválasztási kampányban. Obama azt állítja, nem tudott arról, hogy nénje illegálisan tartózkodik az országban - közölte az AP.

Az AP értesülése szerint az ügy kapcsán egy szokatlan, országos érvényű irányelvet adtak ki az amerikai belbiztonsági minisztérium legnagyobb nyomozószervének. Ennek értelmében a jövő keddig végrehajtandó összes kitoloncolásról legalább a testület regionális igazgatójának, vagy még nála is magasabb rangú tisztségviselőnek kell döntenie.

A hírügynökség szerint ez azt a látszatot kelti, hogy a Bush-kormányzat fogékony az ügy politikai következményei iránt. Az Egyesült Államokban jövő kedden rendezik meg az elnökválasztást.