Indul 2008 legizgalmasabb versenye

Vágólapra másolva!
Ha önt egy kicsit is érdekli az, hogy mi történik a világban, akkor tudjuk, hogy mit fog csinálni 2008-ban. Amerikára veti a szemét, és figyeli az utóbbi száz év egyik legizgalmasabbnak ígérkező elnökválasztási versenyét. A startpisztoly ma dördül el Iowában. Ismerje meg az előválasztási rendszert és tudja meg, miért izgulhatják magukat halálra már most a versengők kampánystábjaiban!
Vágólapra másolva!

A Fehér Házba vágyó demokrata és republikánus politikusok hónapok óta udvarolnak két kicsi, egyébként nem túl jelentős amerikai állam lakóinak. Iowáról és New Hampshire-ről van szó, ahol indulnak az előválasztások, vagyis a folyamat, amelynek során a demokrata és a republikánus párt eldönti, kit is indít az elnöki székért. Az első állomás Iowa, itt már csütörtökön megmérettetik egymást az aspiránsok. Az esélylatolgatás előtt azonban nézzük, mi is a lényege ennek a versengésnek.

Míg Európa legtöbb országában sokszor zárt ajtók mögött kötött háttéralkuk, esetleg pártkongresszusok során dől el, kit jelöl egy-egy politikai erő a legfontosabb közjogi posztokért, addig az Egyesült Államokban már ebbe is beleszólhat a szélesebb közönség. Ez az az előzetes kiválasztás, amelynek két formája van. Az egyik az előválasztás (primary), a másik az úgynevezett jelölőgyűlés (caucus). Az első úgy zajlik, mint egy normális választás: a szavazók leadják a voksukat arra a republikánus vagy demokrata aspiránsra, akit jobbnak tartanak. A jelölőgyűlésen többnyire a regisztrált pártszavazók döntik el, hogy melyik politikust támogatják, az eredményeket pedig több lépcsőn keresztül állami szinten összesítik.

A jelölőgyűlésnek és az előválasztásnak is vannak különböző formái, de ami fontos, hogy ezek révén mindegyik állam választói beleszólhatnak már abba is, hogy egyáltalán kik vehessenek részt abban a nagy politikai versengésben, amit amerikai elnökválasztásnak hívunk.(Igaz, vannak államok, amelyeknek előválasztási eredményeit egyik vagy másik párt nem veszi figyelembe.)

Soha ilyen korán

Iowában a jelölőgyűléses módszert alkalmazzák, míg New Hampshire-ben nyíltabb versengés folyik. Hagyományosan ebben a két államban kezdődnek az előválasztások, de még soha nem volt példa arra, hogy ilyen korai időpontban tartották volna ezeket. Ez eredményezte, hogy az elnöki székre ácsingozók is hamar belevágtak a korteskedésbe. Tudják, hogy nem sok idejük marad a győzködésre, mert Iowa és New Hampshire után sorra következik a többi állomás, és alig több mint egy hónap múlva már itt is lesz az úgynevezett szuperkedd, amikor egyszerre több fontos államban tartanak előválasztásokat. A mostani kampányban ez február 5-én lesz, és az amerikai sajtó már nem is elégedett meg a szuper jelzővel, helyette inkább mega- vagy gigakeddről beszélnek. Aznap 23 államban - köztük Kaliforniában és New Yorkban - tartanak jelölőgyűléseket és előválasztásokat. Elemzők szerint ezzel gyakorlatilag el is dől, hogy ki lesz a republikánusok és demokraták jelöltje, még ha maguk a pártok hivatalosan csak jóval később, augusztus végén, illetve szeptember elején nevezik meg hivatalosan, hogy kit indítanak a versenyben.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, akkor az aspiránsoknak már csak pár hetük van, hogy meggyőzzék az embereket alkalmasságukról. Ezért nagyon fontos, hogyan szerepelnek Iowában és New Hampshire-ben. A Reuters felmérése szerint Iowában a demokraták két legesélyesebbnek tartott indulója, Hillary Clinton és Barack Obama egyaránt 28 százalékon áll, őket követi szorosan John Edwards, 26 százalékkal.

"Az adatok jók, de ez nem számít, csak a választás. Nagyon fontos tehát, hogy mindenki valóban el is menjen választani" - jelentette ki Obama szenátor, aki tart attól, hogy a kedvező előrejelzések miatt többen távol maradhatnak. Ezért arra kérte aktivistáit, hogy hívogassák az embereket, kopogtassanak be hozzájuk és magyarázzák el nekik, mennyire fontos az előválasztás is. Hillary Clinton főműsoridőben sugárzott tévéhirdetésben beszélt arról, hogy Amerika válaszúthoz érkezett, és ő az egyetlen, akinek elég tapasztalata van ahhoz, hogy vállalja a kihívásokat.

Ritka kivételek

A republikánusoknál Mike Huckabee és Mitt Romney a két esélyes befutó Iowában - írja a BBC. A két politikus közül Huckabee 29, míg Romney 27 százalékon áll. A harmadik, 13,3 százalékkal az elnökjelöltség megszerzésével már nem először próbálkozó John McCain. A Reuters szerint McCain támogatottsága elsősorban a bizonytalan és a mérsékelt republikánusok körében nőtt meg az elmúlt hetekben, és esetleges megerősödése Romneyt érintheti kellemetlenül. Meglepő, hogy Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere nincs a csütörtöki esélyesek között - írja a The New York Times. A volt városvezető inkább a nagyobb államokra összpontosít, és a február 5-i szuperkedden szeretne nagyot alakítani.

Ha valamelyik politikus leszerepel, elvileg nem kell elkeserednie. Az elmúlt néhány évtizedben több elnökválasztás is akadt, amikor olyan politikus lett valamelyik nagy párt jelölje, aki Iowában veszített. Bill Clinton például 1992-ben elbukta nemcsak Iowát, hanem New Hampshire-t is, végül mégiscsak őt indították a demokraták, és aztán el is foglalta a Fehér Házat. Ő azonban a ritka kivételek közé tartozik, így nem nehéz elképzelni, mekkora izgalom és feszültség uralkodhat most az egymással versengő politikusok kampánystábjaiban.