Szakaszgyőzelmet aratott Obama és McCain

Vágólapra másolva!
Két kis faluban már össze is számolták az előválasztásokon leadott szavazatokat New Hampshire államban, és a felméréseknek megfelelően Barack Obama demokrata és John McCain republikánus szenátor végzett az élen. A többi településen is kinyitottak a szavazókörök, de eredmények csak hajnalban várhatók.
Vágólapra másolva!

Hagyományosan két kis faluban, Dixville Notchban és Hart's Locationben helyi idő szerint nulla órakor kinyitnak a szavazóhelyiségek, és ezzel megkezdődik a voksolás a New Hampshire-i előválasztásokon.

Itt is a papírforma érvényesült: a felmérések szerint legesélyesebbnek tartott jelöltek - a demokratáknál Barack Obama, a republikánusoknál John McCain - kapta a legtöbb szavazatot.

Obama a két kistelepülésen összesen tizenhat szavazatot söpört be, messze maga mögé utasítva két fő vetélytársát, Hillary Clintont és John Edwardst (három-három szavazat). A republikánusoknál McCain végzett az élen tíz szavazattal, mögötte a sorrend Mike Huckabee (öt szavazat), Ron Paul (négy szavazat) és Mitt Romney (három voks).

Az amerikai választási törvény lehetővé teszi, hogy a 100 főnél kisebb lélekszámú településeken már éjfélkor megnyissák a szavazóhelyiségeket, s az összes szavazat leadása után le is zárják az urnákat.

A legtöbb településen helyi idő szerint reggel hatkor - közép-európai idő szerint délben - nyílnak meg a szavazóhelyiségek, és este nyolckor zárnak be. Így eredmények közép-európai idő szerint szerda hajnalban várhatók.