A bukszákra figyelnek az amerikai elnökjelöltek

Vágólapra másolva!
Egyre vészjóslóbban alakul az amerikai gazdasági helyzet, így ez válik az elnökválasztási kampány fő témájává is, megelőzve a külpolitikát és a nemzetbiztonságot. A versengés közben egyre inkább országos szintre tolódik, különösen ahogy közeledik a február eleji megakedd.
Vágólapra másolva!

Tavaly, amikor elkezdődött az elnökválasztási kampány, a meghatározó témák a következők voltak: iraki háború, illegális bevándorlás és terrorizmus. Mostanra azonban megváltozott a helyzet, a választókat sokkal inkább foglalkoztatja az amerikai gazdaság, és ennek megfelelően az indulók is elkezdtek erre összpontosítani - írja a The Washington Post.

A keddi New Hampshire-i előválasztást megnyerő Hillary Clinton demokrata aspiráns várhatóan pénteken mutatja be gazdaságélénkítő tervét, és hasonlóra történik republikánus oldalon is. Rudy Giuliani csütörtökön adócsökkentési javaslattal állt elő, az iowai jelölőgyűlésen győztes Mike Huckabee pedig Michigan államban, az előválasztások következő helyszínén kampányol eddig is ismert populista üzeneteivel - mutat rá a The Washington Post.

Van ok aggodalomra

Az amerikaiak nem ok nélkül aggódnak a gazdaság miatt. A munkahelyek számának növekedése gyakorlatilag leállt, a hordónkénti olajár nemrég átlépte a százdolláros lélektani határt (igaz, hamar vissza is csúszott alá), és mindennek tetejébe tovább gyűrűzik a jelzáloghitelezési válság: sok amerikai nem tudja tovább törleszteni ingatlanhiteleit, és így számos bank óriási veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

A jegybank elnöke, Ben Bernanke ráadásul csütörtökön közölte, hogy az amerikai gazdaság kilátásai 2008-ra romlottak. Mielőtt ezt közölte, befektetési bankok arra figyelmeztettek, hogy recesszió felé halad az Egyesült Államok.

Magasabb szintű kampány

Nemcsak a kampány témája változik meg, hanem a stílusa is. Eddig az aspiránsok az előválasztások (amelynek során a demokraták és republikánusok kiválasztják, kit indítsanak a Fehér Házért) első két helyszínére, Iowára és New Hampshire-re koncentráltak, és alapvetően helyi kampányt folytattak. A BBC szerint mostantól egyre inkább országos szintre kerül a verseny. Több államot igyekeznek majd egyszerre lefedni a kampánystábok, és kezdődnek a nagy költségvetésű reklámhadjáratok is.

A demokraták számára a következő fontos állomás Nevada állam lesz, ahol január 19-én tartanak jelölőgyűlést, amely várhatóan Hillary Clinton és Barack Obama között dől majd el. A republikánusok Michiganre és Dél-Karolinára koncentrálnak. Az ő oldalukon nyitottabb a verseny, egyelőre nem alakult ki a Clinton-Obamához hasonlítható párbaj. Az igazán fontos dátum azonban február 5-e, vagyis a mega- vagy gigakedd, amikor egyszerre 22 államban tartanak előválasztásokat, és aznap ki is derülhet, ki lesz a demokrata és a republikánus jelölt.