Nevadában és a Dél kapujában folytatódik a verseny

Vágólapra másolva!
A republikánusok Dél-Karolinára, a demokraták Nevadára figyelnek szombaton. A Dél kapujának tartott államban eldőlhet, hogy kit támogat a konzervatív bázis: a veteránt, a mormont vagy a lelkészt. A sivatagban pedig kiderül, ki mögé állnak a szakszervezetek és a spanyolajkúak. Hillary Clinton ismét érzelmes vallomást tett, miközben támadásba küldte pitbullját, Billt. John Edward azt reméli, a veszekedő esélyesek mellett ő lehet a nevető harmadik.
Vágólapra másolva!

Ismét a női választókat célozta meg Hillary Clinton New York-i szenátor, amikor a Tyra Banks-show vendégeként - a Monica Lewinsky-affér 10. évfordulóján - egy érzelmes interjúban bevallotta: sosem kételkedett férje szerelmében, még akkor sem, amikor az hűtlen lett hozzá. Clinton szokatlan nyíltsággal beszélt egykori gyötrődéséről, első ízben azóta, hogy bejelentette, versenybe lép az elnöki posztért.

"Magamba kellett szállnom és alaposan át kellett gondolnom, mi a helyes nekem és családomnak" - mondta a most 60 éves Hillary. "El kellett dönteni, mit tegyek (...) azt hiszem, nagyon fontos, hogy az ember a nehéz pillanatokban saját magára hallgasson" - fejtegette. Azt mondta, rendkívül felizgatta férje hűtlensége, a fehér házi gyakornokkal való viszonya, de első pillanatnyi érzései, után elgondolkodott.

Elemzők szerint Hillary Clinton azzal, hogy felfedte egykori érzéseit, nem utolsósorban a női szavazók rokonszenvét akarta megnyerni. A múlt heti New Hampshire-i előválasztáson valószínűleg úgy tudott nyerni, hogy az utolsó pillanatban sok nőt a maga oldalára állított. A máskor keménynek mutatkozó szenátor ugyanis egy tévében is közvetített fórumon elérzékenyülten beszélt arról, hogy néha milyen nehéznek érzi a kampány megpróbáltatásait.

Feketék, spanyolok és munkások

Miközben azonban Hillary nőies vonásaival igyekszik növelni támogatottságát, jó zsaru, rossz zsaru játékot is játsztik, hiszen - ahogy a CNN fogalmaz - támadásba küldte pitbullját, Bill Clintont a vetélytárs Barack Obama ellen. A volt elnök azzal vádolta Obamát, hogy nem őszinte, nem érdekli például a hitelezési válság, és csak azzal foglalkozik, hogyan tudna a legkönnyebben szavazatokat szerezni.

A felmérések szerint Nevadában a demokraták közt Clinton vezet 41 százalékkal, Obama 31, John Edwards pedig 14 százalékon áll. Obama ugyanakkor a legutolsó közvélemény-kutatások szerint jelentős előnyre tett szert az afro-amerikai népesség körében: a demokratákra szavazó feketék 59 százaléka őt támogatja, míg Clintonra csak 24 százalék szavazna. Nevadában azonban az is kiderül, kit támogat spanyolajkú lakosság, amely az állam népességének egyötödét teszi ki.

Nevadában hagyományosan erősek szakszervezetek, így nagy jelentősége lehet, hogy kit támogatnak a munkások. Obama már sikeresen elnyerte a 60 ezer embert tömörítő Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezetének támogatását, míg John Edward a vasmunkások támogatásában bízhat. Edward azt reméli, hogy Obama és Clinton állandó civakodása neki kedvezhet, és egy jó nevadai szerepléssel továbbra is az esélyesek közt maradhat.

A Dél kapuja

"Dél-Karolina az a hely, ahol a republikánus bázis ítéletet mond a jelöltek felett" - mondta Bill Schneider, a CNN vezető politikai elemzője, aki szerint az a republikánus jelölt, aki győzni tud Dél-Karolinában, komoly, szinte behozhatatlan előnyre tehet szert, hiszen jó eséllyel elnyerheti az összes déli állam támogatását. Arra emlékeztetett, hogy Ronald Reagan 1980-as győzelme óta mindig az lett a republikánus jelölt, aki Dél-Karolinában nyert.

Forrás: MTI
A veteránok McCaint támogatják

Schneider úgy véli, a republikánusok jelenleg megosztottak: a gazdasági értelemben vett konzervatívok Mitt Romney-t, Massachusetts korábbi kormányzóját támogatják, a társadalmi értelemben konzervatívok viszont Mike Huckabee volt arkansasi kormányzót, babtista lelkészt. A militaristák John McCain szenátort, vietnámi veteránt látnák szívesen elnökjelöltként. A CNN által megrendelt felmérés szerint Dél-Karolinában McCain vezet, 33 százalékos támogatottsággal, míg Huckabee-t 23 százalék támogatja. Mitt Romney 20 százalékon áll, Fred Thompson pedig 13 százalékot kapna.