John McCain nyert a kabalaállamban

Vágólapra másolva!
Újabb fontos győzelmet aratott az amerikai előválasztásokon John McCain szenátor, akit már a fő esélyesnek tartanak a republikánus jelöltség megszerzésére. Dél-Karolinában szoros versenyben legyőzte Mike Huckabee-t. Szombaton Nevada is választott, ott a demokratáknál Hillary Clinton megverte Barack Obamát. A republikánusoknál Mitt Romney nyert Nevadában, de annak jelentősége eltörpül a dél-karolinai szavazás mellett.
Vágólapra másolva!

Olyan szoros versenyt hozott a dél-karolinai republikánus előválasztás, hogy a hírügynökségek és televíziók közel nyolcvan százalékos feldolgozottságig vártak, mielőtt kiadták volna előrejelzésüket arról, hogy ki a győztes. A liberális nézeteiről ismert, és ezért a konzervatív republikánusok körében nem túl népszerű John McCain kapta a voksok 33 százalékát, míg az egykori baptista lelkész Huckabee 30 százalékát (93 százalékos feldolgozottság szerint). Utóbbi gratulált riválisának a győzelemhez, de egyúttal jelezte azt is, nem száll ki a versenyből.

A dél-karolinai versenyt már csak azért is megkülönböztetett figyelemmel kísérik a republikánusok, mert 1980 óta mindig az nyerte el az elnökjelöltséget a párton belül, aki ebben az államban győzött. (A demokraták egy héttel később tartják előválasztásukat Dél-Karolinában.)

A 2000-es előválasztásokon épp Dél-Karolinában fulladt ki McCain kampánya, amikor George Bush mostani elnök meggyőző vereséget mért rá. Elemzők szerint az arizonai szenátor a mostani és a korábbi New Hampshire-i győzelemmel a zsebében jó eséllyel pályázik arra, hogy elnyerje a republikánus elnökjelöltséget.

A harmadik helyért is kiélezett küzdelem folyt: 97 százalékos feldolgozottságnál Fred Thompson 16 százalékon áll, így egy százalékponttal megelőzte Mitt Romney-t. A színészként is ismert Thompson az eddigi előválasztásokon nagyon gyengén szerepelt, Dél-Karolinára azonban sok energiát fordított.

A CNN elemzéséből az derül ki, hogy még ha a nyerésre nem is volt esélye, hozzájárult ahhoz, hogy a liberális McCain jól szerepeljen a konzervatívabb megyékben is. Thompson ugyanis elvett sok konzervatív, vallásos szavazatot Huckabee-tól, így akaratlanul is helyzetbe hozva McCaint.

Jelölőgyűlés Nevadában

Szombaton tartottak jelölőgyűléseket Nevada államban is. A demokrata oldalon Hillary Clinton New York-i szenátor nyerte a jelölőgyűlést. A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál az egykori first lady 51 százalékkal áll az első helyen, megelőzve Barack Obamát, aki 45 százalékot szerzett.

Forrás: EPA
Clinton-párti résztvevők egy nevadai jelölőgyűlésen

A delegáltak számát - akik majd végül is szavaznak arról, hogy a párt kit indít az elnökválasztáson - tekintve azonban Obama nyert (13 delegált áll majd mellé, míg Clinton csak 12-re számíthat Nevadából a CNN összesítése szerint.)

Clinton már második fontos győzelmét aratta, míg az afroamerikai politikus eddig csak egy államban, Iowában tudott nyerni. Nincs azonban lefutva köztük a verseny, a későbbi fordulókban még változhat az állás. Arra viszont már egyre kevesebb az esély, hogy John Edwards szenátor bele tud szólni kettőjük versenyébe, eddig ugyanis mindhárom alkalommal tőlük jócskán lemaradva végzett a harmadik helyen.

Romney felemás győzelme

A republikánusok nevadai elnökválasztási jelölőgyűlésen Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó győzött. A mormon vallású üzletember a keddi michigani előválasztás után most aratta második győzelmét.

Forrás: EPA
Romney győzött, de nem örülhet felhőtlenül

A republikános oldalon ugyanakkor Nevada csak másodlagos Dél-Karolinához képest, ahol szintén szombaton tartottak előválasztást. Nevadában a fontosabb jelöltek közül egyedül Romney folytatott komolyabb kampányt. Ez tükröződik az eredményeken is: Romney kapta a jelölések 52 százalékát, míg a második és harmadik (Ron Paul és John McCain) ettől jóval elmaradva 13 százalékot kapott csak.

Mi jön most?

A republikánusoknál több mint egy hét szünet következik, már ami az előválasztásokat illeti. Legközelebb január 29-én mérkőznek meg egymással a jelöltek, Florida államban. Ott derül ki, mennyire volt sikeres Rudy Giuliani egykori New York-i polgármester taktikája, aki az eddigi fordulókban alig kampányolt, helyette a nagyobb államokra koncentrált.

A demokratáknál a jövő szombati dél-karolinai előválasztás abból a szempontból lesz érdekes, kit választanak az afroamerikai szavazók, Hillary Clintont (akinek férje, Bill Clinton nagyon népszerű körükben, és el is nevezték az első fekete elnöknek) vagy Barack Obamát, akinek apja kenyai és aki az első afroamerikai elnöke lehetne az Egyesült Államoknak. A két jelölt eddig nagyon szoros versenyt folytatott egymással, és a felmérések alapján sem lehet egyiket se kikiáltani egyértelmű esélyesnek.

A döntő nap február 5-e lehet a republikánusok és demokraták számára egyaránt. Ez lesz az úgynevezett szuperkedd, amikor egyszerre 22 államban tartanak előválasztást, illetve jelölőgyűlést. Több elemző arra számít, hogy már akkor el fog dőlni, ki lesz az a két jelölt, aki megküzd egymással a november első keddjén esedékes elnökválasztáson.