Kombináljon velünk a szuperkedd éjszakáján!

Vágólapra másolva!
A szuperkedd az elemzések, kombinációk és spekulációk éjszakája is. Ehhez kiváló táptalajt ad a rendszer bonyolultsága, aminek következtében nehéz lesz egyértelmű győztesekről és vesztesekről beszélni. Ebben a folyamatosan frissülő cikkben gyűjtjük az eredményeket kísérő elemző megjegyzéseket.
Vágólapra másolva!

6:31 - A fődíj elkelt

Nem kellett rá túl sokat várni, már 16 százalékos feldolgozottságnál bejelentette a CNN, hogy Kalifornia államban a demokrata Hillary Clinton és a republikánus John McCain nyerte az előválasztást. Az amerikai hírcsatorna műsorvezetője szerint Barack Obama szereplése csalódást keltő (16 százalékos feldolgozottságnál 33, míg Clinton 55 százalékon áll), ennél többet vártak tőle. Kalifornia volt a legfontosabb állam a szuperkedden, de ahhoz még komolyabb összesítésre van szükség, hogy kiderüljön, vajon tényleg döntő szerepet játszott-e.

5:59 - Obama szónoklata

Nem kell ismerni a végeredményt ahhoz, hogy tudjuk, eljött a mi időnk, eljön a változás Amerikában - jelentette ki Obama. Megismételte, hogy nem lobbistáknak kellene irányítaniuk Washingtont, mert szerinte most ez a helyzet. Bár tisztelettel beszélt riválisáról, Hillary Clintonról, igyekezett azért kihangsúlyozni a kettejük közti különbségeket (elsősorban azt, hogy ő képviseli az igazi változást, míg Clinton a múltat).

5:43 - McCain beszélt

Nem kertelt John McCain, kerek perec kimondta, hogy ő a fő esélyes a republikánus elnökjelöltségre. Igaz, hozzátette, nem akarja elkiabálni a dolgot, mert még hosszú út áll előtte. A szuperkedd valóban nem nyugtathatta meg teljesen McCaint, Mike Huckabee ugyanis alaposan megzavarta a képet. Nyert nemcsak hazai pályán, Arkansasban, hanem több déli államban, Georgiaban, Alabamában és Nyugat-Virginiában.

5:12 - Romney hibája

Már temetik Mitt Romney-t, legalábbis ami az elnökjelölti esélyeit illeti. A The Washington Post szerint az egykori Massachusetts állambeli kormányzó elhibázta kampányát, amikor John McCain legyőzésére koncentrált, és közben szinte teljesen figyelmen kívül hagyta a Huckabee oldaláról jelentkező veszélyt. Az egykori baptista lelkész így simán lenyomta őt a déli államokban. Pedig Romney megfelelő anyagi háttérrel - ez részben saját vagynát jelentette - és jól szervezett kampánygépezettel szállt be a versenybe. Ehhez jól passzolt megjelenése is, mindig úgy nézett ki, mint akit skatulyából húztak elő.

5:04 - A latinok Clintont nyomják

A CNN az eddigi eredmények és az exitpollok alapján a következő jellegzetességeket olvasta ki a szuperkedd eredményeiből:

- az afroamerikaiak Obamára szavaznak, a fehérek szavazata viszont megoszlik: a nők Clintont, a férfiak csak kicsivel ugyan, de inkább Obamát támogatják

- a latinok Clintonnal vannak

- Obama a fiatalok embere, Clinton a 65 évesnél idősebbek körében egyeduralkodó

- Clinton a kevésbé képzett emberek választása, Obamára a tanultabb rétegek szavaznak

5:01 - Clinton beszélt

"Ez Amerika éjszakája" - ehhez hasonló sokatmondó kijelentésekkel szórakoztatta egyébként lelkesnek tűnő közönségét Hillary Clinton. Beszéde közben gyakran pislantott bele jegyzeteibe, arra pedig észrevehetően ügyelt, hogy ne utaljon a verseny - meglehetősen szoros - állására, és még csak nem is próblkozott azzal, hogy saját maga helyzetét jobbnak fesse le a valósnál. Inkább jelezte, hogy elhúzódó kampányra számít, mert megjegyezte, hogy örömmel várja a Barack Obamával folytatott további vitákat.

4:47 - Erőt akar Romney

"Egy dolog biztos ma este, hogy semmi sem biztos" - mondta támogatói előtt helyi idő szerint kedden éjjel Mitt Romney republikánus elnökjelölt, mikor bejelentette, hogy folytatja kampányát. "Megnyerjük a konvenciót, megnyerjük és elmegyünk a Fehér Házba" - fogalmazott. Romney támadta a jelenlegi amerikai vezetést is, szerinte ha minden úgy megy tovább, mint eddig, akkor Amerikát - a világ vezető hatalmát - valaki lehagyja. Azt ígérte, ő megtartja az erős Amerikát.

4:35 - A kaliforniai menet

Egy ide, egy oda - a demokrata oldalon felváltva nyeri az egyes előválasztásokat Hillary Clinton, illetve Barack Obama. A kiegyensúlyozott verseny miatt még nagyobb várakozás előzi meg a kaliforniai eredményt, ahol kevesebb mint fél óra múlva zárulnak a szavazóhelyiségek. A nyugati parton elterülő állam volt egyébként is a szuperkedd fő trófeája. A demokraták konvenciójára innen 441 küldött érkezik, de ebből csak 370-et köt az előválasztás eredménye. Felmérések szerint Obama az esélyesebb, míg a republikánusoknál McCain, bár Romney is labdába rúghat még.

Forrás: [origo]
Hozta a kötelezőt New Yorkban - Nézzen még több képet!

4:18 - Huck nem száll ki

"Többen azt mondták, ez egy kétemberes verseny. Igen, és mi benne vagyunk" - kezdte meg a győzelmi beszédek sorát a republikánus Mike Huckabee, aki ugyan jócskán elmarad John McCaintől, de a várakozásokon felül szerepel. A Chuck Norrist is támogatói között tudó egykori baptista lelkész egyértelművé is tette, hogy nem száll ki az elnökjelöltségért folyó küzdelemből. Más kérdés, hogy ha McCain ilyen ütemben gyűjti be a győzelmeket, akkor nehezen fogja megfordítani az állást. Viszont segítheti őt azzal, hogy versenyben maradva elszipkázhatja a vallásos konzervatívokat Mitt Romney-tól.

4:06 - A mormon győzelem

Mitt Romney ugyan a kampány során nem domborította ki mormon vallását, de most jól jött neki Utah államban. Bár a szavazókörök csak most zártak be, a CNN szerint kétségkívül ő fog nyerni a republikánus oldalon. Az lett volna hatalmas meglepetés, ha ez nem így történik, Utah állam lakosságának többsége - a Wikipedia szerint 61 százaléka - mormonnak vallja magát. (A mormon egyházat a 19. században alapították az Egyesült Államokban és világszerte 12 millió híve van. Keresztény egyházról van szó, de sokban különbözik a katolikusoktól, protestánsoktól és az ortodox irányzatoktól is.)

4:02 - Obama a függetlenek kedvence

Igazolódni látszik, hogy Clinton a demokrata pártvezetés embere, Obama viszont az, aki meg tud nyerni a demokraták elől eddig elzárt rétegeket. A CNN szerint Missouriban az átszavazó republikánusok miatt szoros a verseny. Hiába vezetett a felmérések szerint Clinton 8 százalékkal Obama előtt a demokrata szavazók körében, ebben az államban ugyanis függetlenek és republikánusok is regisztráltathatják magukat a szavazásra. És nekik nem Clinton kell.

3:50 - Negatív Kennedy-teszt

Nem sokat ért Barack Obama számára az 1963-ban megölt legendás elnök öccsének, Edward Kennedynek a támogatása. Legalábbis Massachusetts államban, ahol a CNN előrejelzése szerint magabiztos győzelmet aratott Hillary Clinton. Kennedy Massahusetts állam szenátora, ezért számítottak arra többen, hogy ha ő Obama mögé áll, akkor az egykori First Lady elveszti előnyét. Nem így lett, de ettől még a verseny továbbra is szoros Obama és Clinton között.

Forrás: [origo]
Voltak sikerei Obamának - Nézzen még több képet!

3:25 - McCain csendben menetel

Miközben továbbra is a Clinton-Obama párbaj szolgáltatja a legtöbb izgalmat, John McCain a republikánus oldalon szépen csendben menetel előre. A CNN épp az előbb jelentette be, hogy az előrejelzés alapján ő nyerte a New York-i előválasztást. Ez azért is fontos számára, mert a republikánusoknál - ellentétben a demokratákkal - nem a szavazataránynak megfelelően osztják meg a küldötteket, hanem a "mindent visz"-elvet alkalmazzák. Ha McCain így folytatja tovább, akkor a szuperkedd lehervasztja a hibátlan fogsorát villogtató Mitt Romney arcáról a mosolyt.

3:17 - Harlemi dilemma

Sok afroamerikainak komoly vívódást okozott New Yorkban, azon belül is a Manhattanhez tartozó Harlemben, hogy melyik demokrata jelöltre szavazzon. A The Washington Post cikkéből kiderül, többen úgy érezték, hogy szívük szerint az afroamerikai Obamára kellene adni voksukat, míg a korábbi kötődések Clinton mellett szóltak. Pozitív jelképes üzenet volt számukra például, amikor Bill Clinton a főként feketék által lakott Harlemben alakította ki irodáját.

3:01 - Clinton szeretheti NY-ot

A CNN előrejelzése szerint Hillary Clinton nyerte a New York állambeli szavazást. Arról egyelőre nem tudni, hogy milyen arányban győzte le riválisát, Obamát. Itt is érdemes azonban emlékeztetni arra, hogy a demokrata előválasztási szabályok szerint a delegáltakat (akik végül a konvención hivatalosan megnevezik a jelöltet) a szavazataránynak megfelelően (vagy ahhoz közelítően) osztják el.

2:59 - Nem mindenhol tetszik a fehéreknek Obama

Hiába áll erősen Georgiában Barack Obama és hiába tudta maga mellé állítani a fehér szavazók jelentős részét is az exitpollok szerint, a szomszédos Alabamában nem ment neki ugyanez. A fiatalok viszont itt is kitartottak mellette.

2:40 - Jön New York

Alig húsz perc múlva bezárnak a szavazókörök újabb hét államban, közülük a legfontosabb New York. Itt elvileg Hillary Clinton az esélyesebb, miután ő hazai pályán mozog szenátorként. Obamától már az is szép eredmény lenne, ha meg tudná szorítani riválisát. A demokraták nyár végén esedékes elnökjelölő konvenciójára ebből az államból 281 küldött érkezik (közülük 49 szuperdelegált, akiket nem köt az előválasztás eredménye), a republikánusokéra 101.

2:30 - Hazai pálya - 2. rész

Két másik induló is hozta a kötelezőt, vagyis az otthoni győzelmet. Hillary Clinton ugyan már New York szenátora, de kötődik Arkansas államhoz is, ahol férje a Fehér Ház elfoglalása előtt kormányzó volt. Nem túl nagy meglepetésre itt a republikánus versengést Mike Huckabee nyerte, aki szintén volt kormányzója az államnak.

2:28 - Mit mond a vesztes?

Mi csak rádióreklámokat adtunk, neki pedig komoly csapata volt ott - így reagáltak a CNN tudósítója szerint Hillary Clinton kampányközpontjában Barack Obama Georgia állambeli győzelmére. Ez visszatérő magyarázat, egy-egy elbukott előválasztás után a vesztes mindig azzal áll elő, hogy neki valójában nem is volt fontos az a forduló, helyette egy másik helyszínre koncentrált. Kérdés, mit mondanak majd Kalifornia után, amelyet mindketten be szeretnének gyűjteni a trófeáik közé.

2:09 - Kennedy-teszt

Érdemes lesz figyelni, hogyan teljesít Obama Massachusetts államban. Itt korábban Clinton állt jobban a felmérések szerint, de az államot képviselő szenátor, Edward Kennedy (az 1963-ban megölt elnök öccse) Obama mögé állt a versenyben. Így a massachusettsi eredmény jó tesztje lehet annak, mennyit érhet a híres család képviselőjének támogatása.

2:06 - Obama izmosodhatott

Obama Georgiában az exitpoll felmérések szerint a fehér szavazók 43 százalékának voksait begyűjtötte. Január végén a hasonló lakosságú Dél-Karolinában még csak 24 százalékot csinált.

Forrás: Getty Images
McCain a republikánus verseny favoritja - Nézzen még több képet!

2:02 - Hazai pálya

A demokrata Barack Obama és a republikánus Mitt Romney is sikerrel vette az akadályokat hazai pályán - legalábbis a CNN előrejelzése szerint. Obama az általa szenátorként képviselt Illinois államban, Romney Massachusettsben (amelynek kormányzója is volt) nyert. Ezek várhatók voltak, így nem jelentenek fordulatot a versenyben.

1:36 - Milyen Georgia?

Georgia az USA 13. állama, az utolsó, amit a gyarmatosítók alapítottak. Délkeleten, az Atlanti-óceán partján, Florida fölött fekszik. Területe 153 ezer négyzetkilométer, azaz kicsit nagyobb, mint másfél Magyarország. Lakossága 9,5 millió fő - a Wikipedia szerint.

1:31 - A döntő afroamerikai szavazat

Az afroamerikai szavazók az összes szavazásra jogosult 47 százalékát tették ki Georgiában 2004-ben - írja a CNN. Obama apja kenyai fekete volt, azaz ő közelebb áll ehhez a szavazótáborhoz. A dolog jelentőségét növeli, hogy például Dél-Karolinában - ami szintén déli állam és ahol Obama nyert - az afroamerikai szavazók döntötték el a küzdelmet. A többi szavazórétegben többnyire kiegyenlített volt a voksok eloszlása Hillary Clinton és Barack Obama között.

1:27 - Georgia exit poll

A CNN-en ismertették a Georgia államban végzett exit poll eredményeket arról, hogy a különböző társadalmi csoportok hogyan szavaztak a demokrata jelöltekre. Nem túl nagy megelepetésre Barack Obamát támogatta az afroamerikaik túlnyomó többsége, és hozzá pártoltak a fiatalok is, amit már szintén megszokhattunk a korábbi előválasztásokon. A fehér férfiak esetében Clinton csak kicsit előzte meg, nem úgy mint a fehér nőknél, ahol egyértelmű volt a fölénye.

1:18 - Georgia konzervatív előélete

Georgia szavazóinak többsége az elmúlt 6 elnökválasztásból 5-ször konzervatív jelöltet támogatott. Az utolsó demokrata, aki itt nyerni tudott Bill Clinton volt még 1992-ben. Úgy tűnik, felesége nem ugyanilyen népszerű, a CNN szerint az exitpollok alapján Hillary fő riválisa, Barack Obama nyer.

1:10 - Huckabee hívei kedvelik McCaint

A CNN egyik szakértője emlékeztetett arra, a felmérések azt mutatják, hogy keresztény bázisra támaszkodó Huckabee támogatói egész egyszerűen kedvelik McCaint mint embert, annak ellenére, hogy ő a republikánusok mérsékeltebb liberális szárnyához tartozik. Így lehetséges, hogy Huckabee gyengülésével hívei McCain mellé állnak majd, és nem a politikailag hozzájuk inkább közelebb álló Mitt Romneyhez.

Forrás: EPA
Obama bezsebelte a georgiai győzelmet - Nézzen még több képet!

1:03 - Georgia üzenete

A CNN előrejelzése szerint újabb déli államban, Georgiában győzedelmeskedik Barack Obama Hillary Clinton felett a demokrata oldalon. A barackállamnak is hívott Georgia - akárcsak Dél-Karolina, ahol másfél hete győzött Obama - azért lehet fontos országos szempontból is, mert nagy létszámú afroamerikai lakossága van. Márpedig ők a demokrata verseny eldöntésében lényeges szerepet játszhatnak.

0:53 - A demokrata stábok óvatosak

A Clinton- és az Obama-stáb stratégái egyaránt arra számítanak, hogy a szavazatok úgy oszlanak majd el, hogy a szuperkedd nem fogja eldönteni a két jelölt közötti versenyt - írja a The Washington Post. Ha így lesz, akkor folytatódik az izgalmas párbaj, amelynek tétje, hogy egy nőt vagy egy afroamerikait jelöljön a demokrata párt. Bárhogy is lesz, mindenképp bekerül a történelemkönyvekbe.

0:35 - Fő tulajdonságok

A CNN exit poll eredményeket ismertetett arról, hogy a szavazók mit tartanak a jelöltek legfontosabb, legvonzóbb tulajdonságának. Barack Obama esetében a túlnyomó többség (74 százalék) azt mondta, hogy a szenátor a változást képviseli. Hillary Clinton esetében a tapasztalatot említették a legtöbben, de az arány nála csak 46 százalék. A republikánusoknál Mike Huckabee és Mitt Romney esetében is a "közös értékeket" emelték ki a legtöbben. John McCainnél viszont szintén a tapasztalatot említették fő tulajdonságként.

0:12 - Hogyan nyert Huckabee?

Mi is történt Nyugat-Virginiában? Hogyan nyerhetett Mike Huckabee? Első körben Mitt Romney-nak állt a zászló a jelölőgyűlésen, de aztán John McCain támogatói feleszméltek, és inkább átálltak Mike Huckabee mellé, hogy megakadályozzák Romney győzelmét. Mivel McCain számára országosan csak Romney jelenthet veszélyt, ezért logikus lépés volt tőlük. Kicsit zavaros azonban, hogy a szavazás pontosan hogyan is zajlott, legalábbis a BBC Newshour című műsorában megszólaló tudósító is azt mondta, még ő sincs teljesen képben.