Schwarzenegger beszállna Obama kormányába

Vágólapra másolva!
Meglepő kijelentést tett Arnold Schwarzenegger, Kalifornia állam republikánus kormányzója: közölte, hogy szívesen vállalna valamilyen energiaügyi posztot Barack Obama demokrata elnökjelölt kormányában győzelme esetén. Schwarzernegger korábban ugyan már támogatásáról biztosította pártja jelöltjét, John McCaint, de eddig is ismert volt arról, hogy nem követi szolgai hűséggel pártja irányvonalát.
Vágólapra másolva!

"Bármikor készen állok arra, hogy segítsek, ahogy lehet" - nyilatkozta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó az ABC amerikai televíziónak arra a kérdésre, hogy vállalna-e kormányzati szerepet a demokrata Barack Obama győzelme esetén. Schwarzenegger közölte, ha felkínálnának neki valamilyen energiaügyi posztot, akkor megfontolná elfogadását - számolt be az interjúról a CNN.

A kaliforniai kormányzó nyilatkozata azért figyelemre méltó, mert ő a rivális republikánusok színeiben politizál, és korábban nyíltan támogatásáról biztosította a párt jelöltjét, John McCaint. Schwarzenegger ugyanakkor már eddig is ismert volt arról, hogy nem feltétlenül követi saját pártja iránymutatását, és ez különösen igaz az energiapolitikára.

Míg a republikánusok - élükön Bush elnökkel - vonakodtak attól, hogy drasztikus intézkedéseket vezessenek be a globális felmelegedés visszaszorítása érdekében, addig Schwarzenegger az egyik legmerészebb környezetvédőnek számít az amerikai politikában. Ebben nem áll tőle távol John McCain sem, akit szintén különcként tartottak számon saját pártjában, miután szorgalmazta az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését.

Zöldebb energiapolitikát ígér a demokrata Barack Obama is, bár azért a két jelölt programjában vannak különbségek. McCain például támogatja azt, hogy a part menti területeken engedélyezzék az olajfúrásokat, míg Obama ezt ellenzi. A republikánus jelölt barátságosabban viszonyul az olajcégekhez is, ellenzi ugyanis azt a demokrata elképzelést, hogy a vállalatok rendkívüli nyereségére különadót vessenek ki.

Schwarzenegger véleménye fontos a kampány szempontjából, ugyanis ő áll az egyik legnépesebb és ezért az elnökválasztáson is döntő szerepet játszó állam élén. Kalifornia ugyan hagyományosan demokrata bázisnak számít, viszont Schwarzenegger kormányzóvá választása is jelzi, hogy egy republikánusnak is lehetnek azért ott esélyei.