Britney Spearshez hasonlítja Obamát McCain

Vágólapra másolva!
Britney Spearshez és Paris Hiltonhoz hasonlítja Barack Obama demokrata elnökjelöltet riválisa, John McCain egy hirdetésben. A republikánus jelölt reklámja szerint Obama ugyan hatalmas sztár, de kérdés, hogy alkalmas-e az Egyesült Államok vezetésére. A demokraták válasza az, hogy McCain a régivágású politikát folytatja ezzel a szerintük nemtelen támadással.
Vágólapra másolva!

Meglepő választási kampányhirdetést készített John McCain republikánus elnökjelölt stábja. A videó szerint Obama nem sokkal több egy jól ismert médiasztárnál. Obama nemzetközi népszerűsége Paris Hilton és Britney Spears hírnevéhez hasonlítható, sugallja a videó. A felvétel szerint az "Obamánia" csak egy médialufi, maga a politikus pedig egy egyszerű, hírnévre éhes médiaszereplő, akit inkább a róla készült közelképek érdekelnek, mintsem az amerikai politika részletei.

McCain "Celeb" című videóját több amerikai államban sugározzák, a felvételen képek láthatók Obama európai látogatásáról, ahol Berlinben a helyi hatóságok becslése szerint százezres tömeg előtt szónokolt. A felvételek közé Britney Spearsről és Paris Hiltonról készült videókat vágtak. "Ő a világ legismertebb híressége, de vajon készen áll a kormányzásra is?" - teszik fel a kérdést a videóban, amelyben azt sugallják, az illinois-i szenátor tapasztalatlan, és képtelen lenne Amerika problémáinak megoldására.

Az Obama-stáb úgy reagált, hogy McCain a múlt politikáját folytatja. A demokrata elnökjelölt régóta hangoztatja, hogy változtatni kell a szerinte belterjes, sárdobálós washingtoni politikán. Igyekszik úgy beállítani riválisát, mint aki ennek a jelképe.

A Celeb-videó

A New York Times szerint az új McCain-hirdetés célja, hogy a választók előtt úgy állítsák be Obamát, mint aki elitista, és nem érti meg az átlagemberek problémáit. Gyakran emlegetett szabály az amerikai politikában, hogy egy jelölt akkor sikeres, ha képes elérni, hogy az ellenfeléről kialakult képet ő határozza meg. Ezzel próbálkoznak most McCainék.

Kérdéses azonban az eredményesség. A londoni Times idézi Kathleen Hall Jamiesont, a pennsylvaniai egyetem kommunikációs professzorát, aki szerint az a legfontosabb, hogy Obama összehasonlítása Britney Spearsszel vagy Paris Hiltonnal valószínűleg nem sok demokrata szavazót győzne meg arról, hogy át kell állnia McCain táborába.