Ígérgetéssel edzettek az utolsó meccsre a jelöltek

Vágólapra másolva!
Harmadszor és egyben utoljára vitázik egymással szerda este a két nagy párt jelöltje az amerikai elnökválasztási kampányban. Felvezetésként mindketten előálltak egy csomaggal a gazdasági bajok miatt aggódó választók megnyugtatására. Ezúttal is republikánus John McCainre nehezedik a nagyobb nyomás, a legfrissebb kutatások szerint ugyanis a demokrata Barack Obama tovább növelte előnyét. Az [origo] tudósítójának előzetese az utolsó vitához.
Vágólapra másolva!

Szerda este, a New York állambeli Hofstra egyetemen tartják a két elnökjelölt harmadik és egyben utolsó vitáját. Az eredeti tervek szerint ennek a témája lenne a gazdaság, de a hitelválság elmélyülése miatt már a korábbi két megmérettetésen is elsősorban ezzel kapcsolatban kapott kérdéseket a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain.

Utóbbi már a múlt héten tartott második vita előtt is lemaradóban volt riválisától, és helyzete azóta csak rosszabbodott. Egy friss, a CBS News és a New York Times által készíttetett felmérés szerint Obama támogatottsága országos szinten 53 százalék, míg McCainé csak 39. Más közvélemény-kutatók ugyan nem állapítottak meg ilyen nagy különbséget, de mindegyik a demokrata jelölt kényelmes fölényét mutatja.

Ráadásul Obama növeli előnyét több olyan államban is, amely egyébként stabil republikánus bázisként volt számon tartva. Például Coloradóban, amely 16 éve nem szavazott demokrata elnökjelöltre, most azonban a Quinnipiac Egyetem kutatása szerint McCain kilenc százalékponttal le van maradva riválisa mögött.

Új tervekkel álltak elő a jelöltek

A választókat a gazdaság helyzete aggasztja a leginkább, és a többségük szerint Obama alkalmasabb a problémák megoldására. A demokrata elnökjelölt hétfőn közzé is tette új gazdasági programját, amelyben egyebek mellett azt ígéri, hogy a cégek háromezer dolláros adójóváírást kapnak minden egyes újonnan felvett alkalmazott után, valamint lehetővé tenné mindenki számára, hogy különadó fizetése nélkül vegyen ki pénzt nyugdíjmegtakarításából.

Bár a hétvégén a republikánus stábja még egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett arról, hogy előállnak-e új gazdasági elképzelésekkel, kedden végül McCain is bejelentette, hogy felfrissíti programját. Ő elsősorban azokat az időseket segítené adókedvezményekkel, akik veszítettek megtakarításaikból a tőzsde zuhanása miatt, valamint enyhítene a munkanélküliek egy részének adóterhein.

McCain terve 52 milliárd dollárba kerülne, Obamáé 60 milliárdba. Az összegek hasonlósága mellett közös még a két csomagban az is, hogy egyik jelölt sem jelezte, konkrétan miből is fedezné a költségeket. Pedig már a mostani bejelentések előtti programjaik is olyan nagyvonalú ígéreteket tartalmaztak, amelyekkel várhatóan tovább nőne az amúgy is hatalmas költségvetési hiány.

McCain felhozná az Ayers-kapcsolatot

Az eddigi két vita civilizált légkörben zajlott, a jelöltek ugyan támadták egymást, de a személyeskedést kerülték. Lehet azonban, hogy most másként lesz, McCain ugyanis jelezte, hogy szóba fogja hozni Obama kapcsolatát Bill Ayersszel. Ayers a hetvenes években tagja volt egy kormányépületek ellen robbantásos merényleteket elkövető szervezetnek, most pedig az Illinois-i Egyetem professzora, és a múlt évtized közepén Obamával közösen vett részt egy jótékonysági szervezet munkájában. A republikánus alelnökjelölt, Sarah Palin szerint ez azt jelenti, hogy Obama terroristákkal haverkodik, amit azonban a demokraták képtelen vádnak tartanak.

Az Ayers-kapcsolat már hetek óta napirenden van, és a felmérések alapján úgy tűnik, nem riasztja el a választókat Obamától. Kérdés tehát, hogy McCain a vitán elő tud-e rukkolni valami olyasmivel, amivel tényleg megfordítja a verseny állását. A republikánus szenátor egyszer már bizonyította a kampányban, hogy képes felállni a padlóról. Egy évvel ezelőtt pénz és tanácsadók nélkül küzdött a republikánus jelöltség megszerzéséért, ami végül is sikerült neki. Akkor azonban több hónapja volt a felépülésre, most pedig kevesebb mint három hét áll a rendelkezésére.

Chicago, Illinois - Egyesült Államok