Befutott McCain vízvezetékszerelője

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökjelöltek közötti adóvita szimbólumává vált a szerda esti vitában sokszor emlegetett Joe, a vízvezetékszerelő, aki olyan népszerű lett, hogy most sorban állnak nála a nagy tévécsatornák. A férfi Barack Obamának panaszkodott egy kampánygyűlésen, amelynek nyomán felkapták a republikánusok. Kiderült azonban, hogy nem minden klappol a John McCain által emlegetett történetben.
Vágólapra másolva!

Az elnökjelöltek szerda esti vitájának volt egy visszatérő szereplője, Joe a vízvezetékszerelő. A republikánus John McCain említette először a nevét, amikor felidézte, hogy Obama egyik ohiói kampányrendezvényén egy Joe nevű vízvezetékszerelő beszélt arról, hogy meg akarja vásárolni a céget, amelynek dolgozik, de most gondolkodóba esett, mert a demokrata jelölt megválasztása esetén több adót kell majd fizetnie.

Ennek kapcsán aztán a két jelölt ismét elvitázott azon, hogy melyikük adópolitikája lendíthet nagyobbat a gyengélkedő gazdaságon. Közben a kamerába nézve többször közvetlenül is üzentek Joenak, aki egy nap leforgása alatt országos ismertségre tett szert. A férfi és Obama beszélgetéséről készült felvétel már a vita előtt is népszerű volt konzervatív weboldalakon, most azonban Joe már állandó eleme lett a republikánus kampánynak.

A népszerűségét annak köszönheti, hogy egy gyűlésen odalépett Obamához és közölte vele, meg akar vásárolni egy céget, amely évente 250-280 ezer dolláros bevételre tesz szert, majd feltette a kérdést: "A maga adóprogramjával többet fogok fizetni, ugye?" A demokrata elnökjelölt egyebek mellett azt válaszolta, hogy ha elosztják a vagyont, akkor az jó mindenkinek. A konzervatívok szerint ez lényegében azt jelenti, hogy Obama szocialista politikát akar folytatni.

Egy nappal a vita után kiderült azonban, hogy nem teljesen pontos az, amit McCain mondott. A férfi első keresztneve például nem is Joe, hanem Samuel (teljes neve Samuel J. Wurzelbacher), és valójában nem is vízvezetékszerelő, legalábbis nem rendelkezik olyan engedéllyel, amely szükséges ehhez a tevékenységhez Ohio államban. Valóban dolgozik azonban egy vízvezetékszereléssel foglalkozó cégnél, de mivel csak két főállású dolgozója van - a tulajdonos és Wurzelbacher -, és anyagi helyzetéről keveset tudni, így nem egyértelmű, hogy valóban adóemelésre számíthatna-e Obama győzelme esetén.

A demokrata elnökjelölt adócsökkentést ígér azoknak a családoknak és cégeknek, amelyek jövedelme 250 ezer dollár alatt van, felette azonban növelné a közterheket. Samuel J. Wurzelbacher a CBS televíziónak nyilatkozva azt mondta, az rémiszti meg Obama tervében, hogy miként lehet meghúzni egy határt, amely eldönti, ki fizet többet és kevesebbet. "Mikor fogja eldönteni, hogy százezer dollár is soknak számít?" - tette fel a kérdést a férfi, akiről csütörtökön kiderült, hogy 1200 dolláros adótartozása van, bár egy hatósági szóvivő szerint lehetséges, hogy nem az ő hibája, mert elképzelhető, hogy nem is tudott róla.

Bár John McCain az egyik esti talkshowban bocsánatot kért Wurzelbachertől, amiért neki köszönhetően rászabadult a teljes amerikai média, csütörtökön több rendezvényen is emlegette őt. Például egy jótékonysági rendezvényen, ahol Obamával együtt vett részt. Ezúttal nem vitáztak, ez ugyanis egy hagyományos politikai vacsora Al Smith egykori New York-i kormányzó emlékére, amelyen az elnökjelöltek rendszerint vicces beszédet mondanak. A szerda esti vitához képest sokkal felszabadultabb McCain egyik poénja például az volt, hogy igaz a hír, kirúgta teljes kampánystábját és felvette helyettük Joet, a vízvezetékszerelőt.

Chicago, Illinois - Egyesült Államok