Jön a mormon jelölt éjszakája Amerikában

Vágólapra másolva!
Felemás előválasztással folytatódik kedden Michigan államban az amerikai elnökjelöltségért folyó harc. Ez a forduló a demokratáknál gyakorlatilag nem számít, a republikánus oldalon azonban szoros verseny várható Mitt Romney és John McCain között. A mormon vallású Romney eddig várakozáson alul szerepelt, ezért számára a túlélésről is szólhat a keddi szavazás.
Vágólapra másolva!

Az egy héttel ezelőtti, rendkívül izgalmas New Hampshire-i előválasztás után Michigan államban folytatódik a küzdelem a demokrata és a republikánus elnökjelöltség megszerzéséért. Ennek a fordulónak nincs olyan nagy tétje, mint az előzőnek, a demokrata párt nem is veszi figyelembe az eredményét, amikor nyár végén megnevezi elnökjelöltjét, a republikánusok pedig csak részben számolnak az itt leadott szavazatokkal. (A pártok így büntetik Michigant, amiért szerintük túl korán rendez előválasztást.)

Normális esetben a kampánystábok és az elemzők se tulajdonítanának nagy jelentőséget ennek a fordulónak, a versengés azonban annyira szoros és kiszámíthatatlan, hogy Michigan mégis sokat nyomhat a latban. Legalábbis a republikánusoknál, ahol megméretteti magát az esélyesnek tartott jelöltek közül több is.

Romney számára nagy a tét

Elemzők egyetértenek abban, hogy Mitt Romney számára van igazán tétje a michigani fordulónak. Bár riválisainál jóval nagyobb összegeket költött az eddigi előválasztási helyszíneken, Iowában és New Hampshire-ben is csak a második helyet tudta megszerezni. Helyi kampányát most részben arra alapozza, hogy apja a hatvanas években kormányzó volt az államban és felesége is ott született.

Romney-ra már a kampány kezdetén komoly figyelem irányult mormon vallása miatt, bár ő maga ezt igyekezett nem kidomborítani. (A mormon egyházat a 19. században alapították az Egyesült Államokban és világszerte 12 millió híve van. Keresztény egyházról van szó, de sokban különbözik a katolikusoktól, protestánsoktól és az ortodox irányzatoktól is.) Romney-t az induláskor úgy emlegették, mint az első mormont, akinek esélye van bejutni a Fehér Házba, de ha Michiganben sem sikerül nyernie, akkor egyre kétségesebbé válik, érdemes-e folytatnia.

Szoros verseny McCainnel

A felmérések szerint szoros verseny várható közte és John McCain között, aki New Hampshire-ben magabiztosan nyert. Ha sikerrel veszi Michigant is, akkor az újabb lökést adhat számára országos szinten is, ahol a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint már ő áll az élen. A 71 évesen a mezőny legidősebb indulójának számító szenátor sem ülhet azonban a babérjain, elég a saját példájára gondolnia: a nyolc évvel ezelőtti előválasztásokon hiába nyert az elsőn, George Bush végül lenyomta őt.

Forrás: gettyimages.com
McCain azt mondja, ő nem fél közölni a keserű igazságot

Michiganben a fő téma a munkahelyteremtés, azon belül is az autóiparban, amely rossz éveket tudhat maga mögött. Ennek elszenvedőit szólította meg Romney és McCain is. A The Washington Post beszámolója szerint Romney közvetlen szövetségi forrásokat ígért a bajba jutottaknak, míg McCain kevésbé szívhez szóló üzenettel kampányolt. "Ha egy jelölt azt mondja, hogy a hagyományos autógyártási munkahelyek visszatérnek, akkor az vagy naiv vagy nem beszél egyenesen az emberekkel" - jelentette ki újságíróknak a republikánus szenátor, aki szerint a zöld technológiákba kell befektetni, mert az jelenti a jövőt.

Melegítés a szuperkeddre

McCainen és Romney-n kívül beleszól még a michigani versenybe Mike Huckabee korábbi arkansasi kormányzó, aki az államban tartott kampányrendezvényeken szintén a munkásokhoz szólt. Az iowai jelölőgyűlésen meglepetésre győztes egykori baptista lelkész azt mondta, ő az egyetlen, aki megérti a michigani kétkezi munkások küzdelmeit.

A demokraták eközben Nevada államra gyúrnak, ahol szombaton tartanak jelölőgyűlést, míg a republikánusok aznap Dél-Karolinában mérkőznek meg egymással. Mindez azonban csak melegítés lesz február 5-ére, az úgynevezett szuperkeddre, amikor egyszerre több mint húsz államban lesznek jelölőgyűlések és előválasztások. Jó esély van arra, hogy akkor el is dől, ki lesz az a demokrata és republikánus politikus, aki megküzd egymással a november első keddjén esedékes elnökválasztáson.