John McCaint ajánlja utódjául Bush

Vágólapra másolva!
Eddigi tartózkodó álláspontját feladva John McCain jelöltsége mellett tette le a garast George Bush. Az elnök egy intejúban igazi konzervatívnak nevezte a szenátort, akit pártbéli ellenfelei túlságosan liberálisnak, sőt, egyenesen demokratának tartanak. Az igazi demokrata jelöltaspiránsok már egy McCain elleni kampányra készülnek. Obama szerint a vietnámi veterán száz évig sem vonulna ki Irakból.
Vágólapra másolva!

"Igazi konzervatívnak" nevezte John McCain szenátort, a republikánus elnökjelölt-aspiránst George Bush elnök a Fox News hírtelevízióban sugárzott interjúban. Bush méltatta McCain pénzügypolitikai és nemzetbiztonsági érdemeit, ugyanakkor figyelmeztetett: a vietnami veteránnak keményen meg kell dolgoznia azért, hogy megszerezze a konzervatívok támogatását.

Az arizonai szenátor megállíthatatlannak tűnik a republikánus elnökjelöltség felé vezető úton: már 719 delegáltat tudhat maga mögött, míg az őt követő Mike Huckabee eddig csak 234 küldöttet szerzett a szeptemberi jelöltállító pártkongresszusra. A jelöltség megszerzéséhez 1191 delegátus szavazatára lesz szükség.

Bush már egy pénteki konzervatív konferencián beszállt az előválasztási kampányba: felszólította a kormánypárt híveit, hogy egységesen sorakozzanak fel a majdani republikánus elnökjelölt mögött. Nevet akkor még nem említett. A Fehér Ház már korábban jelezte: Bush csak akkor fogja személyes befolyását latba vetni, ha már egyértelmű lesz, ki szerzi meg az elnökjelöltséget.

A különutas McCainnek nehéz dolga lesz a republikánus kemény maggal, több értékkonzervatív személyiség ugyanis makacsul elutasítja támogatását. A konzervatív hangvételű Fox News egy vezető elemzője szombaton egyenesen demokratának nevezte a szenátort.

McCaint erősíti ugyanakkor, hogy megkapta korábbi vetélytársa, a konzervatív körökben népszerű Fred Thompson egykori színész és szenátor támogatását. Szombaton ugyancsak McCain mögé állt John Bolton volt ENSZ-nagykövet, akit a legtekintélyesebb konzervatív személyiségek között tartanak számon.

Bár McCain jelöltsége már bizonyosra vehető, Mike Huckabee volt baptista lelkész, Arkansas állam egykori kormányzója megalázó vereséget mért rá Kansasben, ahol szombaton tartottak republikánus jelölőgyűléseket: a szavazatok 60 százalékát kapta meg, míg McCain csak 24 százalékot ért el. Huckabee győzelme szépségtapasz csupán, mégis arcpirító McCainre nézve.

Az ellenzéki demokraták két jelöltaspiránsa máris McCain várható győzelme alapján hangolja át kampányát. Mindkettő saját magát állítja be úgy, mint aki a legalkalmasabb McCain legyőzésére. Barack Obama illinois-i szenátor kijelentette: McCain Bush népszerűtlen politikáját folytatná, az amerikai csapatokat Irakban hagyná még 100 évig, és egy iráni háború felé kacsintgat.