Antioxidánsok - nemcsak az öregedés ellen

Vágólapra másolva!
Az antioxidánsok az élelmiszerekben természetes formában található vegyi anyagok. Egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, instabil, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk. A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek. Ez a folyamat leginkább a rozsdásodáshoz hasonlítható.
Vágólapra másolva!

Az antioxidánsok típusai

Természetes antioxidánsok

Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben:
E-vitamin
forrás: növényi olajok, búzacsíra, levélzöldségek, tojássárgája, margarin, hüvelyes zöldségek
C-vitamin
forrás: citrusfélék, paradicsom, káposzta, zöldpaprika
Cink
forrás: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri ételek (pl. osztriga)
Magnézium
forrás: borsó, répa, gabonafélék, dió- és mogyorófélék
Szelén
forrás: marhahús, vadhúsok, tengeri ételek

Mesterséges antioxidánsok

Az antioxidánsok laboratóriumban is előállíthatók. Az ilyen mesterséges antioxidánsok ma már nagy választékban megtalálhatók a gyógyszertárak polcain, és elsősorban táplálék-kiegészítőkként ill. diétás pótlékként alkalmazhatók. Az is előfordul, hogy már a gyártás során antioxidánsokkal egészítenek ki bizonyos élelmiszereket. Kapható például szelénnel dúsított kenyér.

Sokféle vizsgálatot végeztek és végeznek ma is az antioxidánsok és a különböző betegségek összefüggéseiről, de sajnálatos módon ezek a kutatások ellentmondásos eredményeket mutatnak. Ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy a mesterséges és a természetes antioxidánsok felhasználása a szervezetben különböző módon történik. Annyit mindenesetre bizonyosan állíthatunk, hogy a természetes antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása biztonságos és rendkívül hasznos.