Egy szakajtó szilvás finomság

Vágólapra másolva!
Évek óta nem kínálta magát ennyi szilva a piacon, mint most. Lehetőség van tehát arra, hogy ősszel és télen finomabbnál finomabb szilvás, szilvalekváros étkekkel kényeztessük magunkat és családunkat. Ha van munka, ami ezerszeresen megéri a fáradtságot, akkor az a szilvalekvár főzés, mert a lekvár évekig eláll, és számtalan ételhez használható.
Vágólapra másolva!

Szilvával töltött sertéskaraj

Hozzávalók: 0,5 kg szilva, 4 szelet sertéskaraj (kicsontozva kb. 20 dkg), 20 dkg széles metélt, 1-2 evőkanál tejföl, 2 db ecetes uborka, 3-4 evőkanál olaj, 2 teáskanál mustár, só, bors

A szilvát megmossuk, felezzük, kimagozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Az uborkát először hosszában félbe, majd legyezőszerűen felvágjuk.
A húst megmossuk, megszárítjuk, formázzuk, mindegyik karajba mély zsebet vágunk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. Megtöltjük őket a vagdalt szilvával, fogvájóval szorosan lezárjuk.
A széles metéltet sós vízben roppanósra főzzük, melegen tartjuk. A húsokat forró olajon mindkét oldalukon 5-6 percig megsütjük. Kiszedve melegen tartjuk. A sütőlét 3 dl vízzel felöntve, a mustárt és a tejfölt is hozzáadva besűrítjük, ha kell, sózzuk.
A húsokból eltávolítjuk a fogvájókat, előmelegített tányéron, széles metélttel és uborkával tálaljuk. A mártást külön edényben kínáljuk hozzá.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2660 kJ/635 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2002

Szilvalekváros bukta

Hozzávalók: 60 dkg rétesliszt, 20 dkg szilvalekvár, 20 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, kevés tej, porcukor, só

Forrás: [origo]A lisztet a zsírral összedolgozzuk, beletesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtva tenyérnyi kockákra vágjuk, s mindegyikre teszünk egy evőkanál szilvalekvárt. A négy sarkát középre hajtjuk. Forró sütőben közepes lángon sütjük. Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ/460 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Tawny Portwine

Szilvalekváros, tejfölös derelye

Hozzávalók: 1 összmaréknyi liszt, 3 tojás, 25 dkg szilvalekvár, 4 kanál zsír (vagy olaj), 2 dl tejföl, só

A tésztát jól kigyúrjuk. Elnyújtjuk, lekvárkupacokat rakunk rá, felhajtogatjuk. Derelyemetszővel felvágjuk, sós vízben kifőzzük. A zsírban vagy olajban elkeverünk egy pohár tejfölt, s addig pirítjuk, míg aranyszínűvé, gyöngyszerűvé nem válik. A kifőtt, sima derelyére öntjük, összekeverjük vele.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2070 kJ/500 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Tawny Portwine

Rakott tészta

Hozzávalók: 1 összmarék liszt, 2 db tojás, 20 dkg szilvalekvár, 30 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, kevés étolaj, kevés víz, só

Forrás: Magyar KonyhaA laskatésztát kifőzzük. Kevés olajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze. A szilvalekvárt cukorral és vízzel kenhetővé elkeverjük, és a kifőzött tészta feléhez adjuk. Kikent tepsibe egy réteg tésztát rakunk. Erre tesszük a lekváros laskát. Darált dióval meghintjük, és egy réteg sima tésztát teszünk rá. A végén a megmaradt lekváros tésztával betakarjuk. Dióval megszórjuk, kristálycukorral megpergetjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2850 kJ/685 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Hárslevelű 2002