Liszt nélkül is finoman

Vágólapra másolva!
A lisztérzékenység bármely életkorban előfordulhat. A betegség kezelésének egyetlen módja van, és ez a diéta. A búzából, árpából, rozsból és tönkölybúzából készült ételekről le kell mondani. Ezek a gabonafélék helyettesíthetőek rizzsel, kukoricával, szójával, kölessel, hajdinával. Fontos a naponta többszöri bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Lényeges kérdés, hogy az alapanyagokból mit tudunk készíteni.
Vágólapra másolva!

A lisztérzékeny ember szervezetében a glutén tartalmú élelmiszerek hatására méreganyagok keletkeznek, melyek károsítják a bélbolyhokat, így nem képes bizonyos tápanyagokat felszívni. Oda kell figyelni az alapanyagok vásárlásánál, hogy gluténmentes terméket vásároljanak, mert kevesen tudják, és előfordul, hogy az élelmiszerek előállítása során adalékanyagként vagy állítmányjavítóként használják fel a gluténtartalmú alapanyagokat. Például pudingok, joghurtok, krémtúrók, felvágottak és konzervkészítményeknél. Tehát jó tudni, hogy mi a tilos és mi a fogyasztható a lisztérzékenységben szenvedőknek.

Tilos: azon gabonafélékből és gluténtartalmú származékukból készült ételek fogyasztása, melyek búzából, rozsból, árpából, zabból, tönkölybúzából, készültek.
Javasolt fogyasztásra: a kukoricaliszt és dara, burgonyaliszt, sárgaborsóliszt, szójaliszt, szójakocka, rizs, kukorica, burgonya, bab, borsó, lencse, olaj, vaj, sertészsír, húsok, halak, tojás, gyümölcsök, zöldségfélék, olajos magvak, gesztenye és diófélék.
Most pedig következzenek az ajánlott receptek, ételkészítési módok.

Mexikói zöldségleves

Forrás: Magyar KonyhaHozzávalók: 1 csomag mexikói zöldségkeverék (350 g), 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 kávéskanál gluténmentes fűszerpaprika, késhegynyi gluténmentes chilipor, 4 dkg gluténmentes rizstészta, só, őrölt bors

Az olajon a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a mexikói zöldségkeveréket, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. A fűszerpaprikát és a chilit hozzáadva megszórjuk kukoricaliszttel, felöntjük 1,5 liter vízzel. Felforraljuk és a gluténmentes tésztát belefőzzük.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1300 kJ/310 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Don Olivér 2003

Csirkemell kukoricaköntösben

Hozzávalók: 2 db csirkemell, 15 dkg vaj, 30 dkg kukoricadara, 8 dkg pulykasonka (gluténmentes), 15 dkg kelkáposzta, só

Köretnek: zöldséges rizs
Hozzávalók: 24 dkg rizs, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 5 dkg vörösbabkonzerv, 5 dkg reszelt sajt

Forrás: Magyar KonyhaA forrásban lévő sózott vízben a kukoricadarát megfőzzük. Tepsibe tesszük, hogy kihűljön. A csirkemelleket megsózzuk, és forró olajban átforgatjuk. A kukoricakását dúsítjuk apróra vágott sonkával, és a csirkemellekre simítjuk. Forrázott kelkáposztalevélbe burkoljuk, majd a csirkemell bőrét ráfektetjük. Olvasztott vajjal megöntözve, forró sütőben pirosra sütjük. Köretként zöldséges rizst adunk mellé, reszelt sajttal meghintve tálaljuk. A zöldséges rizs elkészítése igen egyszerű. Párolt rizst készítünk, és a főtt, leszűrt zöldségekkel, és a vörösbabbal összekeverjük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2140 kJ/510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2003