Névnapi nyalánkságok

Vágólapra másolva!
Vendégváráshoz, de meglepetésnek is kitűnők a következő sütemények. A közelgő ünnepekre is jól jön néhány új recept. Az édes finomságokat a Vince Kiadó Nélkülözhetetlen vendégváró falatok című könyvéből szemezgettük.
Vágólapra másolva!

Könnycsepp alakú csokoládékrém meggyel

Hozzávalók 24 darabhoz: fényes másolópapír, 20 dkg étcsokoládé szelet vagy -pasztilla, 15 dkg mag nélküli meggy
A csokoládékrémhez: 6 dkg megolvasztott keserű főzőcsokoládé, 1 evőkanál tejszín, 1 tojássárgája, 1,5 kiskanál zselatin, 0,8 dl tejszín, 1 tojásfehérje

Forrás: Magyar HírlapA másolópapírt 24 darab 4x11cm-es téglalapra vágjuk. Egy tálcát kibélelünk sütőpapírral.
A csokoládét egy kis hőálló tálba tesszük. Edényben vizet forralunk, majd levesszük a tűzről. A tálat a víz felé tesszük, de vigyázzunk, ne érjen bele! Néha megkeverjük, amíg a csokoládé puhára olvad. Egy sima pengéjű késsel egy kevés csokoládét kenünk az egyik papír téglalapra. Ahogy kezd kihűlni, összefogjuk a rövidebb végeket könnycsepp formában. Addig szorítjuk, amíg keményedni kezd, és megáll önmagában. Ugyanígy elkészítjük a többit is. (A csokoládét közben többször újra kell majd olvasztani, ilyenkor visszatesszük a vizet a gázra.)
1,5 kiskanálnyi csokoládét ovális alakban a tálcára kenünk, körülbelül 5 cm hosszan. Egy könnycseppet beleteszünk, óvatosan rányomjuk. A többit is elkészítjük. Hagyjuk szinte teljesen megdermedni.
Egy éles késsel körülvágjuk a könnycseppek külső szélét. Megvárjuk, amíg a kis csészék megkeményednek, mielőtt levesszük a sütőpapírról. Az aljáról letörjük a felesleges csokoládét. Óvatosan lehúzzuk a másolópapírt. Félretesszük. A meggyet negyedekre vágjuk, papírtörlőn lecsepegtetjük.
A csokoládékrémhez összekeverjük a csokoládét, a tejszínt és a tojássárgáját.
A zselatint egyenletesen 2 kiskanálnyi vízre szórjuk egy kis hőálló tálban, és hagyjuk átnedvesedni. Egy kis edényben vizet forralunk, levesszük a tűzről, és felé tesszük a tálat. A víznek a tál feléig kell feljönnie. Elkeverjük a zselatint, majd hozzáadjuk a csokoládéhoz.
Gyorsan dolgozunk, hogy a zselatin ne dermedjen meg. A külön tejszínt habbá verjük, ugyanígy a tojásfehérjét is. Beleborítjuk a csokoládéba.
Néhány meggydarabot teszünk mindegyik "csészébe". Rákanalazzuk a csokoládékrémet. (Kicsivel túltöltjük a peremén, hogy a krém majd elsimuljon.) Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Elkészítési idő: előkészületekkel együtt 1 óra


Baklava-ujjak

Hozzávalók 24 darabhoz: a töltelékhez: 9 dkg apróra vágott dió, 1 evőkanál barna cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 dkg olvasztott vaj
A tésztához: 8 réteg réteslap, 5 dkg olvasztott vaj
A sziruphoz: 25 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 2 kiskanál narancsvirágvíz

Forrás: Magyar KonyhaElőmelegítjük a sütőt 210 fokra (gáz 6-7.). Egy tepsit kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal.
A töltelékhez a diót, a cukrot, a fahéjat és a vajat egy kis tálban alaposan összekeverjük.
Egy réteg réteslapot kiveszünk, a többit letakarjuk, hogy ne száradjon ki. A tésztát megkenjük olvasztott vajjal, és félbehajtjuk. Három csíkra vágjuk, és egy púpozott evőkanálnyi tölteléket teszünk a tészta felénk eső végére. Feltekerjük, a széleit betűrjük. Tepsire tesszük, megkenjük olvasztott vajjal.
Ugyanígy elkészítjük a többi tésztát is. 15 percig sütjük, amíg aranyszínű lesz.
A sziruphoz összekeverjük a cukrot, a mézet és 1,25 dl vizet egy kis edényben. Kis lángon kavargatva melegítjük (nem forraljuk fel), amíg a cukor teljesen elolvad. Ekkor felforraljuk, majd kis lángon 5 percig főzzük. Levesszük a tűzről, beletesszük a narancsvizet.
Egy tálca fölött a tésztát rácsra tesszük, és ráöntjük a forró szirupot a meleg tésztára.
Előre elkészíthetjük, és légmentesen záródó dobozban 2 napig eltarthatjuk.

Előkészítés: 30 perc
Elkészítés:: 20 perc