Karamellizált körték sztracsatellás tiramisuval

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. A következő naponok körtével készült recepjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 tojás, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg mascarpone sajt, 250 ml tejszín, 1 tábla ércsokoládé, kávé, ízlés szerint mandula likőr vagy rum, 1 csomag babapiskóta, 4 körte, 3 evőkanál kristálycukor, 1 darabka friss gyömbér, 1 cirom, citromfű

2 tojás sárgáját tegyünk egy keverő tálba, adjunk hozzá 4 evőkanál porcukrot, a vaníliás cukrot és keverjük habosra. Kanalanként adagoljunk hozzá a mascarpone sajtot, majd az egészet lazítsuk fel a kemény habbá felvert tejszínnel. A durvára reszelt étcsokoládét is keverjünk bele.
Készítsünk erős feketekávét, tegyünk bele egy kis mandula likőrt vagy rumot. Egy üvegedény aljára pár evőkanál sajtos krémet kenjünk szét. A babapiskótákat áztassunk be a kávés keverékbe, majd tegyük szorosan egymás mellé az üvegedénybe. A tetejére a sajtos krémből tegyünk, majd ismételjük meg a rétegezést. Tegyük hűtőbe legalább fél napra.

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk kétfelé, majd magházukat vájjuk ki. Egy serpenyőbe olvasszuk fel a kristálycukrot, majd amikor arany barnára pirult, tegyük bele a félbevágott körtéket. Vegyük vissza a lángot és várjuk meg míg levet enged. Fűszerezzük gyömbérrel és citromkarikákkal. Addig pároljuk, míg a levét el nem fövi, és az olvadt cukor újra be nem vonja a körtéket. Párszor óvatosan fordítsuk meg.

Tálalás: egy nagy tányérra tegyünk egy körtét, mellé egy kocka tiramisut, majd csorgassuk meg a körték pároló levével. Friss citromfű levelekkel díszítsük.