A pezsgőbontás optimális képlete

Vágólapra másolva!
Szilveszter közeledtével nem árt tudnunk, hogyan kell kinyitnunk úgy a pezsgősüveget, hogy egy csepp gyöngyöző nedű se vesszen kárba - ebben lehet segítségünkre a Steve Smith, brit borász által felállított képlet.
Vágólapra másolva!

Különösen a hölgyek tartanak ettől a művelettől, féltve testi épségüket és ruhájukat a kilövellő dugótól és a habzó italtól. Hogy kikerüljük mindeme kellemetlenségeket, bizton támaszkodhatunk a "Smith-törvényének" elnevezett formulára, amely szerint P=T/4,5+1.

A "P" a nyomást, a "T" a hőmérsékletet jelenti, a pezsgőt pedig 5-7 fokra kell lehűteni - olvasható a Lenta orosz nyelvű internetes hírportálon.

A szakember szerint a pezsgőt fogyasztás előtt három és fél órán át kell hűteni, míg el nem éri az optimális hőfokot. Amennyiben ezt megtesszük, egy csöppnyi nedűt sem pocsékolunk el. A megfelelően lehűtött pezsgő sokkal ízletesebb, s ráadásul az ital sem ünnepi ruhánkat, sem testi épségünket nem fenyegeti.