Vaszati és a divat: az amerikai konyha

Vágólapra másolva!
Néhány évtizede hódít az amerikai konyha divatja, amely szerint a nappalit az étkezőt és a konyhát semmi sem, vagy csak jelképes építészeti-belsőépítészeti elemek választják el egymástól. Mit tart erről a vaszati?
Vágólapra másolva!

Az ilyen nappali-étkező-konyha használatával és látványával kapcsolatban igen eltérőek a vélemények. Az alapötlet talán az, hogy a háziasszony főzés és mosogatás közben se szakadjon el a család többi tagjától, részt tudjon venni a család életében. Hogy mi történik akkor, amikor hagymát pucol vagy olajban süt valamit, arról lehet némi elképzelésünk: még a szagelszívók használata mellett is átjárja a lakást a konyha nem mindig kellemes illata. Nem beszélve az ebéd utáni mosatlan hegyek látványáról.

Mindezek ellenére az amerikai konyha divat, sokan szeretik. Nézzük most meg, mint mond a konyhával kapcsolatban a vaszati!

A konyhában elsődlegesen jelen levő tűz, az öt elem (föld, tűz, víz, levegő, éter) közül a legintenzívebbnek mondható, hisz a tűz sokszor fékezhetetlen ereje hatalmas pusztításokra képes. Nem beszélve napjaink gépesített világáról, amikor a tűz használata a többi elemhez képest túlságosan előtérbe került. A gőzgép megjelenése óta nagyon sok tüzet használunk a gyáraink, járműveink üzemeltetéséhez, s a tűz e nagyszabású használata ma már a globális felmelegedés veszélyével is fenyeget. Nagyon fontos tehát, hogy a tűz erejét megfelelő mederben tartsuk - ha már globálisan nem is lehetséges, de legalább az otthonunkban. Mit jelent ez? Azt, hogy a megfelelő helyen, megfelelő mennyiségben legyen jelen, és ami talán még ennél is fontosabb: kellőképpen védve legyen! A védelem pedig azt jelenti, hogy a konyha legyen a lakásnak egy védett részén. Már az sem túl szerencsés, ha közvetlenül az előszobából nyílik, arról nem is beszélve, ha teljesen nyitott, és így egyben van a lakás többi részével.

Vaszati tanárom - Marcus Schmieke - egy személyes tapasztalat folytán is különösen fontosnak tartja a konyha védelmét. Egy korábbi oktató központjában a konyhának közvetlen kapcsolata volt a kerttel, és előszeretettel használták ezt az ajtót a zöldségek és egyéb alapanyagok behordásához. Tudta, hogy ez nem kedvező, de a központ dolgozóit nem tudta minden percben ellenőrizni, hogyan használják a konyhát. Arra azonban ügyelt, hogy legalább a tűzhely ne kerüljön az ajtóval szembe, illetve huzatos helyre - ez ugyanis rendkívül tűzveszélyes lehet. Történt egyszer, hogy egy néhány napos távollét után hazatérve a konyha helyén csak egy hatalmas fekete lyukat talált. Az történt ugyanis, hogy az otthon maradottak lakomát akartak főzni, ezért bevittek egy extra gázzsámolyt a konyhába, pontosan a bejárati ajtóval szembe. Néhány perc múlva a fiúk gázszagot éreztek, és már csak annyi idejük maradt, hogy kiszaladjanak az épületből.

A tűz nem megfelelő használata és védelme azonban nem csak konkrét tűzeseteket okozhat, hanem viszálykodást, perpatvarokat, sőt betegségeket is. Megfelelő "karbantartása" viszont általános jólétet eredményez.

Nem véletlen tehát, hogy a vaszati tanításai különös gondot fordítanak a konyha elhelyezkedésére, berendezésére és védelmére. S ehhez az is hozzátartozik, hogy a konyha legyen egy biztonságos, zárt - de legalábbis zárható helyen.

Egy másik oka annak, hogy a védikus építészetben nem találkozunk "amerikai konyhával" az, hogy a védikus kultúrában a főzés egyúttal egy mély meditáció. Az ételt elsősorban nem a saját élvezetükre, hanem egy - a család által tisztelt - Istenség örömére főzik, melyet csak azután fogyasztanak el, miután egy kis ceremónia keretében megszentelték. Az ilyen főzéshez tehát nyugalom kell. Még Európában is sok mesterszakács teljes nyugalmat igényel az alkotáshoz.

Mindent összefoglalva: a konyha ideális esetben a lakás délkeleti részére, azaz a tűz területére kerül, ajtóval elzárható a lakás többi részétől, lehetőleg nem közvetlenül az előszobából nyílik. Ha - családi szokásaink miatt - mégiscsak ragaszkodunk ahhoz, hogy a háziasszony együtt lehessen a családdal, és szeretnénk egy nyitott konyha-nappali megoldást, akkor is ajánlott legalább a lehetőségét megadni a konyha elszeparálásának - például egy szép tolóajtó segítésével. (Milyen jól jöhet ez, ha szalad a konyha, és hirtelen váratlan vendég érkezik!) Másik lehetőség az, hogy legalább egy kis parapet fallal vagy pulttal elválasztjuk a konyhát a lakás többi részétől. Ezzel a megoldással a tűz védelmét is biztosíthatjuk.