Mákcharlotte szilvazselével

Vágólapra másolva!
A mák igazi télies hozzávaló. Érdemes gyakran fogyasztani, mert az apró szemek értékes telítetlen zsírsavakat rejtenek magukban.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók a piskótaroládhoz: 4 tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt, 10 dkg szilvalekvár

A mákkrémhez: 15 dkg darált mák, 3 dl tej, 3 dl tejszín, 3 dkg zselatin, 5 dkg cukor

A szilvazseléhez: 10 dkg szilvalekvár, 15 dkg mirelit szilva, 1 dkg zselatin, 3 cl szilvapálinka, 0,5 dl vörösbor

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét. Ezt a masszát sütőpapírra kenjük, és 200 fokos sütőben vékony piskótát sütünk, majd kihűtjük. Megkenjük szilvalekvárral, majd szorosan feltekerjük a sütőpapír (vagy egy konyharuha) segítségével. Vékonyan felszeleteljük, és kibélelünk vele pudingformákat.
A mákkrémhez a tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot és darált mákot, ezután sűrűsödésig főzzük. Kihűtjük és hozzákeverjük a tejszínből vert kemény habot, amihez hozzákevertük a vízben felfőzött zselatint. Az így kapott krémet betöltjük a piskótatekercsekkel kibélelt pudingformákba, majd kihűtjük. Elkészítjük a szilvazselét.
A szilvalekvárt felmelegítjük, hozzáadjuk a feldarabolt szilvát, a szilvapálinkát és a vörösbort, amit előzőleg a zselatinnal elkeverünk, majd az egészet felforraljuk.

Tálaláskor a formákból tányérra borítjuk a süteményt, és a szilvazselével körbelocsoljuk.

Borajánlat: Neszmélyi Ezerjó