Az életerő konyhája

Vágólapra másolva!
A zöldségek tökéletes ételek. Finoman ropogósak, ragyogó színekben pompáznak, változatos ízűek, és mindenekelőtt egészségesek. Nem kell hozzá rendkívüli tudás vagy képzelőerő, hogy nagyobb szerephez juttassuk őket mindennapi étrendünkben. Ebben segít a Reader's Digest új szakácskönyve.
Vágólapra másolva!

Ha valakitől azt kérdezzük, mit fog ebédelni, a válasz majdnem biztosan az, hogy csirkét vagy hamburgert, sertésszeletet vagy valami más húsételt. Az emberek többsége a húst tekinti az első számú főételnek, az ebéd vagy vacsora legfontosabb részének. Ha ezután rákérdezünk a desszertre, valószínűleg akkor is egyértelmű választ kapunk. Hiszen igazából majdnem mindenki szereti a bűnre csábító süteményeket és fagylaltokat. Ki tudna ezeknek ellenállni?
Ennek a szakácskönyvnek a célja, hogy egy vadonatúj, naponta felteendő kérdést honosítson meg: Ma milyen zöldség lesz ebédre?

Hogy miért éppen ezt a kérdést tegyük fel? Az első érv természetesen az, hogy a zöldségek roppant egészségesek: éppen annyi energia van bennük, amennyire szükségünk van, nem hizlalnak, és segítenek megelőzni a betegségeket. De nem csak erről van szó. Azért kellene mindennap zöldféléket fogyasztani, mert ínycsiklandóan finomak, kellemesen ropogósak, pompás színük és ízük feldobja ételeinket. Jól párosíthatók a különféle húsokkal, tésztákkal és mártásokkal, és változatosan fűszerezhetők. Olcsók, könnyen elkészíthetők, és pompásan mutatnak a tányérunkon. És ami a legfontosabb, szinte annyit ehetünk belőlük, amennyi csak belénk fér, mivel energiatartalmuk alacsony, míg rost- és tápanyagtartalmuk magas.

Az életerő konyhája olyan kötet, amelyet mindenki haszonnal forgathat, aki egészségesen szeretne táplálkozni, vagy szeretné felfrissíteni konyhaművészetét.
240 egyszerűen elkészíthető, mégis ízletes és újszerű receptet kínál, telis-tele zöldségekkel - sokukból azért a hús sem marad ki. Hasznos tudnivalókkal ismertet meg a zöldségek egészségmegőrző, valamint fogyókúrát segítő szerepével kapcsolatban. Új ötleteket ad arra vonatkozóan, hogyan készítsük el a zöldségeket, mivel kombináljuk, illetve ízesítsük őket, és mivel kínáljuk az elkészült ételeket.
A receptek közt szerepel egy sor reggeli étel, előétel, főétel, köret, egytálétel, valamint desszert, amelyek mindegyikében legalább egyféle zöldség felhasználásra kerül. A receptek egy részében hagyományos hozzávalók és módszerek találhatók, míg másokban a jól bevált, ismert fogásokat szokatlan hozzávalókkal bolondítják meg, és egészségesebb főzési módszereket alkalmaznak - mindezt anélkül, hogy az ételek ízükből bármit is veszítenének. Természetesen vegetáriánus ételeket is kínálnak.
Az ábécérendbe szedett zöldségkalauz bemutatja az egyes zöldségfélék legfontosabb jellemzőit, tanácsokat ad azok vásárlásával, tárolásával, tisztításával, feldolgozásával kapcsolatban, továbbá megismertet az újonnan nemesített, ritkább fajtákkal is.

A következőkben néhány receptet mutatunk be a könyvből kedvcsinálónak.