Végy egy pecsenyekacsát!

Vágólapra másolva!
A szokványos, ámbár igen finom ropogós kacsasültön kívül más ételekkel is érdemes megörvendeztetni családunkat, amennyiben senki sem diétázik. Ehhez adunk néhány ötletet a hétvégére.
Vágólapra másolva!

Pecsenyekacsa rizottóval

Hozzávalók: 4 db kacsacomb, só, őrölt bors, méz, gyömbér, 4 evőkanál olaj, 25 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2 szál sárgarépa kockára vágva, fél csomag petrezselyemzöld, 20 dkg kacsamáj, 1 db pritaminpaprika, 4 evőkanál reszelt sajt, só, őrölt bors

Forrás: Magyar Konyha


A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, mézzel és reszelt gyömbérrel bekenjük, olajjal megöntözzük, tepsibe fektetjük és sütőben puhára sütjük. Párolt rizst készítünk. A kockára vágott kacsamájat, a cikkekre vágott gombát kevés finomra vágott hagymával és főtt sárgarépakockával olajban megpirítjuk. Hozzákeverjük a főtt rizst, a finomra vágott petrezselyemzöldet, és a reszelt sajt felével összekeverjük. Olajozott csészébe töltjük és a tálra borítjuk. A kacsacombokat felszeleteljük, a rizottó tetejére tálaljuk. Reszelt sajttal körbeszórjuk, pritaminszeletekkel díszítjük. Lilahagymás paradicsomsalátát adhatunk mellé.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 3440 kJ/820 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Mőcsényi Cuvée Reserve 2001

A kacsa a vízi szárnyasok csoportjába tartozik. Táplálkozásunk szempontjából jelentős a fehérje- és zsírtartalma, B1-, B2-, C-vitamin-tartalma, valamint meg kell említeni, hogy kalcium-, vas- és foszfortartalma miatt is nagyon hasznos a fogyasztása.

A vágott kacsa friss, előhűtött vagy mélyhűtött formában kerül piacra. Választékában lehet pecsenyekacsa és hízott kacsa. A pecsenyekacsa nyolc hetesnél fiatalabb, a hízott változatát 3-4 heti töméses hízlalás után hozzák forgalomba. A legjobb, ha konyhakész, zsigerelt kacsát vásárolunk, de még így is feltétlenül ellenőrizzük, hogy a tokot kellőképpen eltávolították-e. Ha nem, akkor egy csipesszel szedjük ki, és az esetleges kiálló szőrzetét pörzsöljük le a gázláng fölé tartva.

A pecsenyekacsa súlya 1,8-2,5 kg-os. De például a pekingi kacsa 4 kg-os súlyú is lehet. A pecsenyekacsát elkészíthetjük egészben sütve vagy töltve, készíthetjük a kacsamellet rózsaszínűre sütve, a kacsacombot pirítva. Különböző mártásokkal tálalhatjuk mint a mézes narancsmártás, currymártás, zöldborsmártás, tejszínes rozmaringmártás, vörösboros aszaltszilvamártás.

Akkor se jöjjünk zavarba, ha mondjuk vidéki rokonainktól kapunk ajándékba egy idősebb hízott kacsát. A megfelelő tisztítás után jól átmossuk a kacsát, majd nyolcfelé vágva fűszerezve elkészíthetjük pörköltnek, párolva, székelyesen vagy akár zöldséges-vadas krémmártással.



Sonkával töltött kacsa sólettel

Hozzávalók: 1 db 2 kg-os pecsenyekacsa, 25 dkg füstölt tarja, 3 db zsemle, 6 db tojás, só, őrölt bors, majoránna, kurkuma, 1 db pritaminpaprika, 10 dkg kacsamáj
a sólethez: 50 dkg fehérbab, 15 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, 1 pirospaprika, 15 dkg árpagyöngy, 2 db főtt tojás, fél pohár snidling

Forrás: Magyar Konyha


A megtisztított kacsát a hátán végigvágjuk, és a bőrt a hússal együtt a csontról lefejtjük, csak az alsócombok és a szárnyak maradnak rajta. Deszkára kiterítjük, sózzuk, borsozzuk, majoránnával megszórjuk. Elkészítjük a tölteléket. Az áztatott, kicsavart zsemlékhez adunk 2 egész tojást, sózzuk, borsozzuk, kurkumával ízesítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott főtt, füstölt tarját, a pritaminpaprikát és a kacsamájat is. Ezt a tölteléket a kacsahúsra henger alakban tesszük, 4 db főtt tojást hosszában a töltelékbe belenyomkodunk. Majd a kacsát eredeti alakjára formázzuk. A hátát vékony cérnával jól összevarrjuk.
Elkészítjük a sóletet. A megmosott babot lábasba tesszük, összekeverjük az apróra vágott hagymával, reszelt foghagymával, őrölt borssal és pirospaprikával, árpagyönggyel, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy jól ellepje. Ezután felforraljuk, majd a kacsát hátával fölfelé beletesszük, melléteszünk két darab tojást, és sütőben 1 órán át hagyjuk főni. Ekkor a kacsát kiemeljük, egy tepsibe tesszük és szép pirosra, ropogósra sütjük. A sólettel még további másfél órán át sütőben főzzük.
A kacsát tálalás előtt pihentetjük, majd keresztben fölszeletelve a sóletra tálaljuk, és vágott snidlinggel megszórjuk.

Elkészítési idő: 100 perc
Egy adag: 2650 kJ/630 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Kékfrankos 2002