Sült busa paprikás mártással

Vágólapra másolva!
A mai napon egy finom halételt ajánl szakácsunk, Kaldeneker György. A busa ritkán szerepel tányérunkon, pedig igazi "magyar" hal, amit sok helyen lehet kapni, és azért is érdemes fogyasztani, mert nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 1 kg busafilé, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, őrölt bors, só, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál étkezési keményítő

A kifilézett busát irdaljuk be, milliméterenként éles késsel vágjuk át a hal húsát, vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át. Erre azért van szükség, mert a vágáskor elvágjuk a szálkákat, és ha megsütjük, a feldarabolt halszálka már nem csinál semmilyen bajt. A beirdalt halhúst vágjuk tenyérnyi nagyságú adagokra, daráljunk rá borsót, sóval ízesítsük. forgassuk meg paprikás lisztben, majd serpenyőben felhevített olívaolajban, közepes lángon mindkét oldalát süssük pirosra.

Készítsük el a paprikás mártást. Öntsünk egy evőkanál olívaolajat egy kis lábasba, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát. Pároljuk pár percig, majd szórjunk rá egy teáskanál pirospaprikát. Öntsük fel fél liter vízzel, tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borozzuk. Lassú lángon főzzük 10-15 percig, majd hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be. Keverjük bele a tejfölt és forraljuk jól össze. Finomlukú szűrőn passzírozzuk át.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Egy tányér közepére tálaljunk párolt vegyes zöldségeket, tegyük a tetejére a megsütött halat, csorgassuk meg paprikás szósszal, díszítsük metélőhagymával vagy frissen felvágott kaporral.