Málnás kuglóf fagyival

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre finomságokat ajánl oldalainkon. Ma az egyik legfinomabb nyári gyümölccsel készült süti receptjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 350 g málna, 100 g szeletelt mandula, 1 tábla fehércsokoládé, 250 g vaj, 2 evőkanál étkezési keményítő, 230 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja és leve, 1 csipet só, 5 tojás, 230 g liszt, 1 csomag sütőpor

Tegyük a vajat, cukrot, keményítőt, vaníliás cukrot és a narancs héját egy keverő tálba. Elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű habos nem lesz. Állandó keverés mellett, egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját és a narancs levét. Keverjük még további 3-4 percig.

Egy száraz serpenyőben pirítsuk aranysárgára a szeletelt mandulát, kevergessük folyamatosan, mert könnyen megéghet.

Egy másik edényben keverjük össze a lisztet, sót, sütőport, pirított mandulát és a kockára összevágott fehércsokit. Kis adagokban hozzáadva a vajas keverékbe dolgozzuk, majd a tojások kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. A végén óvatosan keverjük bele a málnaszemeket.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Vajjal kikent és liszttel megszórt kuglófformába töltsük, vigyázzunk, csak háromnegyedig legyen a sütőforma, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 40-45 percig. Mielőtt kivennénk, fapálcikával szúrjuk meg, és ha már nem ragad a tészta a pálcára, csak akkor vegyük ki a sütőből.

Szeleteljük fel, tálaláskor díszítsük friss málnaszemekkel, mentalevéllel és porcukorral. Egy-egy gombóc vanília fagylalttal mennyei édesség.

Készíthetjük ribizlivel, szederrel, meggyel vagy áfonyával is.