Csőben sült sajtos karfiol

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy finoman illatozó rakottas receptjét mutatja be nekünk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2 db kisebb fej karfiol, 10 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, 2 tojássárgája, 20 dkg trappista sajt, só, őrölt szerecsendió, őrölt bors

A karfiolokról vágjuk le a borító leveleket, mossuk meg jól, majd tegyük egy fazékba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje, ízesítsük sóval és főzzük körülbelül 5 percig. Lapátkanállal szedjük ki, csepegtessük le jól, és várjuk meg, míg kihűl.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, keverjük össze, és kis adagokban állandó keverés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Jól forraljuk ki. Még melegen keverjük bele a tojássárgáját, 10 dekányi reszelt sajtot, sóval, őrölt szerecsendióval és őrölt borssal ízesítsük.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kihűlt karfiolt vágjuk négyfelé, tegyük vajjal kikent tűzállótálba vagy tepsibe. Tetejére kanalazzuk a sajtos mártást, majd a maradék sajtot is reszeljük rá. Forró sütőben 150 fokon süssük 30-35 percig, míg aranybarna nem lesz.