Süssünk fahéjas csigát!

Vágólapra másolva!
A mai napon egy igazi házisüti receptjét mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 2,5 pohár sima liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipetnyi só

A töltelékhez: 0,5 pohár olvasztott vaj, 1 pohár darált dió, 0,5 pohár barnacukor, 1 pohár mazsola, 0,5 pohár cukor, 1 evőkanál őrölt fahéj

Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá fél pohár langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is. Szórjuk keverőtálba a liszteket és ízesítsük egy csipet sóval. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni. Tegyük langyos helyre és kelesszük kétszeresére.

A töltelékhez tegyük egy tálkába az összes hozzávalót, majd keverjük jól össze. Érdemes a mazsolát melegvízbe áztatni tíz percre, majd leszűrni, és úgy keverni a töltelékhez.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kétszeresére megnőtt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. Kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel. Éles késsel vágjuk másfél centis darabokra, majd tegyük vajjal kikent és liszttel megszórt tepsibe egymás mellé. Hagyjunk közöttük legalább egy centi távolságot. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig.

Tehetjük a felvágott szeleteket muffin sütőformába is egyenként, sütni ugyanannyi ideig kell.