Sütögetés szilvaszezonban

Vágólapra másolva!
A legkedveltebbek a magvaváló szilvák. Ilyen a sötétkék színű besztercei szilva, mely kitűnő süteményekhez, lekvárnak, ecetes savanyúságnak, és belőle készül a legjobb szilvapálinka. A gömb alakú, nagy szemű, muskotályos ízű debreceni muskotály nyersen fogyasztva és süteményben is kiváló.
Vágólapra másolva!

Hogy milyen szilvákat érdemes még keresni? Néhány területen hazánkban is termesztik az olasz kék szilvát, amely sötétkék, majdnem fekete színű, hamvas bőrű, kellemes ízű, kissé kemény, de bő levű gyümölcs.

Nem magvaválók a ringlók, de befőzésre annál kedveltebbek. Augusztus második felében érnek, húsuk sárga, lédús, édes, alakjuk gömbölyded. Nyersen is nagyon édesek. Két legismertebb fajtájuk a zöld ringló és az Althann ringló.

Az utóbbi években egyre gyakrabban találunk a piacokon Mirabella ringlót, amely Franciaországban és a Rajna vidékén termő, hosszúkás gyümölcsű, kerek magvú, változó színű (sárga, vörös, zöld és fekete), édes, csupán 2-3 cm átmérőjű, magvaváló gyümölcs. Szintén augusztusban érik, kompótot, befőttet készítenek belőle, de aszalják is.

Rétestészta-hajócska szilvával

Hozzávalók: 1 csomag rétestészta készen kapható), 2 db nagy vagy 4 kisebb szilva, 3 dkg vaj, 1 evőkanál őrölt mandula, 4 dkg cukor, 1 tojás sárgája, porcukor a szóráshoz

Forrás: Magyar KonyhaElkészítjük a tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat elkeverjük a cukorral, a mandulával és a tojássárgájával.
A sütőt 220 fokra hevítjük.
A rétestésztát kibontjuk, a lisztezett gyúródeszkára terítjük. Egyforma, ovális, 10 cm hosszú lapokat szúrunk, vagy vágunk ki belőle, a széleket összefogva a képen látható formájú kis hajókká alakítjuk őket. Mindegyik tésztába teszünk egy kis kanálnyi tölteléket. A megmosott, leitatott szilvákat kettévágjuk, magjukat kidobjuk, hosszában felszeleteljük. Minden hajócskába kerül egy-egy szilvaszelet. Forró sütőben 8 percig sütjük. Kivéve tálra rendezzük, porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 2590 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: édes vörösbor - Fine Ruby Portwine

Alma- és szilvatorta vaníliafagylalttal és konyakkal

Hozzávalók (6 személyre) a tésztához: 20 dkg liszt, 0,5 kávéskanál cukor, 1 csipet só, 6 dkg margarin, 6 dkg vaj, 3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: 12 db szilva, 1 dl konyak vagy brandy, 25 dkg édes alma, 6 dkg cukor, 3 evőkanál olvasztott vaj, 6 dkg baracklekvár, vaníliafagylalt

Forrás: Magyar KonyhaElkészítjük a tésztát: a lisztet, cukrot, sót, margarint és vajat kb. 3 evőkanál hideg vízzel alaposan összedolgozzuk. Gömböt formálunk belőle, lisztezett gyúródeszkán kissé meglapítjuk, fóliába tesszük és legalább egy órán át hűtjük.
A töltelékhez a szilvát egy kis tálba tesszük, konyakkal leöntjük, lefedjük, többszöri keverés mellett legalább két órát állni hagyjuk. Utána a szilvákat kivesszük, félretesszük. A visszamaradt konyakos lét is félrerakjuk.
A tésztát kb. 25 cm-es átmérőjűre, kör alakúra kinyújtjuk. Hasonló nagyságú, levehető aljú sütőformába helyezzük. Hűtjük 30 percig. Utána rátesszük koncentrikus körben, egymást kissé fedve az almaszeleteket. Kb. 180 fokos sütőben 3/4 óráig sütjük.
Ekkor a szilvákat az almák közötti résbe nyomkodjuk. Megkenjük egy evőkanál vajjal. Még kb. 20 percig sütjük, amíg az alma nagyon puha, a tészta aranybarna lesz. Rácsra téve hagyjuk hűlni 30 percig.
A félretett konyakos léből egy evőkanálnyit keverjünk össze a gyengén megmelegített baracklekvárral. Ezzel a mázzal kenjük meg a még meleg vagy langyos tortánkat.
Ezután vágjuk szeletekre. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk, mellé helyezett fagylalttal, konyakos lével megcsöpögtetve.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2310 kJ/550 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Mylitta Cuvée 2003