Sütőtökös rizottó parmezánnal

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. A következő napokban ünnepi és karácsonyi ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 25 dkg rizottó rizs, 1 liter csirkehús leves (lehet kockából is), 2 evőkanál vaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg sütőtök, őrölt bors, 1 diónyi friss gyömbér, csipetnyi őrölt szerecsendió, frissen reszelt parmezán sajt

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük rá a rizottó rizst, keverjük össze, és adjunk hozzá pár deciliter forró csirkehúslevest. Ha nincs készen, akkor egy csirkehúsleves-kockából is készíthetünk.

Állandó keverés mellett pároljuk a rizst. Ha elfőtte a levet, kis adagokban öntsünk még hozzá. Ha már majdnem puha a rizs, tegyük bele a kis kockákra felvágott sütőtököt is. Fűszerezzük kevéske őrölt borssal, szerecsendióval és friss reszelt gyömbérrel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Ha teljesen megfőtt, morzsoljunk a tetejére egy evőkanál vajat. Ezzel már nem kell főzni, elég, ha elolvad a tetején, és tálaláskor keverjük a rizsbe. Akkor a legfinomabb a rizottó, ha főzelékszerűen szaftos.

Tálaljuk mély leveses tányérba, tetejét frissen reszelt parmezán sajttal szórjuk meg.