Konyha a felhők felett

Vágólapra másolva!
Repülés és repülés között nem nagy a különbség, de ha dönteni kell, választásunkat nagyban befolyásolja a kiszolgálás és az ételek minősége. Szakácsunk Amszterdamban járt, hogy megnézze, hogyan készülnek a repüléskor kínált ételek.
Vágólapra másolva!

Aki ült már repülőn, biztosan elgondolkodott azon, hogyan is készíthetik az ételeket abban az apró fedélzeti konyhában. Miképpen férhet el az a sok sürgő-forgó kukta, és hogy-hogy nem borul fel a fazék felszállás közben? Kössük ki biztonsági övünket, és kukkantsunk be az égi konyhába!

A Holland Királyi Légitársaság (KLM) amszterdami légikikötője - a Schiphol - Európa egyik legforgalmasabb reptere, szinte percenként érkezik és indul gép a világ minden tájára. Néha csak fél órát várakozik egy-egy gép a földön, amikor is kitakarítják, feltöltik üzemanyaggal, friss ételekkel, jéghideg italokkal és máris jöhetnek az új utasok. De kik is ők, akik gondoskodnak arról, hogy a feltálalt étel mindenki ízlésének, étkezési szokásának megfeleljen? Az ételeket előállító konyha nem a gépeken van, hanem a reptér kiszolgáló épületeiben található.

A hangárnyi területen naponta 275 légimadarat szolgálnak ki ötvenötezer adag étellel, ami nem kis feladat. Már a kiszolgáló létesítmény makettjén sem könnyű eligazodni. Földi kísérőm Gerard de Koning kereskedelmi igazgató, akivel végigjárjuk az ételkészítés folyamatait: a beérkező árutól a repülőre kitálalva felkerülő ételekig.
Veszélyes üzem a konyha, belépés előtt kötelezően meg kell szabadulni a karórától, karkötőtől, hölgyeknek a fülbevalótól és minden olyan tárgytól, ami beakadhat a mozgó szerszámokba és gépekbe. Fehér védőöltözetet öltünk és irányba vesszük a nagykonyhát.

Mosogatni itt is kell!

De hol is kezdjük, a végén kezdődik az eleje? Trolikkal megrakott szállítójármű tolat a rámpához, épp egy óriásgép szennyes edényeit hozzák vissza. Egy emelő futószalaghoz illeszti a kinyitott konténereket, majd sorban kiemeli. A mosogatógép a szalagon menet közben szétválogatja a porcelánt, az üvegpoharakat, egy mágnes kiemeli a fém evőeszközöket. A szalag végén már csak az ételmaradék és a szalvéta marad. Egy mozdulattal megfordítja, majd a hulladék is eltűnik a süllyesztőben, a tálca pedig megtisztul a mosogatógép forró vízsugarai között. A másik oldalon a frissen mosott edények fajtánként ládákba kerülnek, majd egy vonalkód segítségével eltűnnek a polcok rengetegében.

Katonás rend, a fal mellett hosszú sorokban, ládákban feltornyozott frissen sütött zsemlék. Hőálló zacskókban érkezik, ebben melegítik meg a gépeken ropogósra, napi harmincezer fogy belőle. Évente százötvenezer kilogramm kávét, ehhez körülbelül ugyanannyi tejet szolgálnak fel, mellé három millió adag desszert is kerül. Zöldségsalátákból évi száznyolcvanezer kiló, előételekből száznyolcvanezer adag, fejes salátából huszonnégyezer fej kerül felhasználásra. Százhúszezer alma és hatszázezer adag joghurt, amit eleszegetnek az utasok. De nem maradnak szomjan sem, évente közel egymillió liter bort és ötvenezer palack pezsgőt kortyolnak el.