Rántott magvas pontyrudacskák

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György a következő napokban ünnepi és karácsonyi ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók 4 személyre: 1 db közepes méretű ponty, 3 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg liszt, 0,5 pohár napraforgó mag, 1 pohár durvára darált dió, 0,5 pohár szezámmag, só, 1 csomag petrezselyemzöld, olaj a sütéshez, 1 citrom a tálaláshoz

A pontyot konyharuhával fogjuk meg, majd éles késel vágjuk be a gerincénél, és a húst a halcsontok mentén fejtsük le a csontjáról. Ha ez nehézségbe ütközik, vásároljunk pontyfilét.

Tegyük a kifilézett halhúst bőrével lefelé egy vágódeszkára, majd egy éles késsel egy-két milliméterenként vágjuk át egészen a bőréig. Vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át! Ezt a műveletet irdalásnak nevezzük. Így a halhúsban lévő kis szálkákat felaprítottuk, és ezután biztonsággal ehető.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A beirdalt halat a vágás mentén vágjuk ujjnyi csíkokra, majd fűszerezzük sóval és összevágott petrezselyemzölddel. Forgassuk bele lisztbe, utána mártsuk felvert tojásba, és a végén a zsemlemorzsás magkeverékben hempergessük meg.

Egy nagy lábasban vagy serpenyőben forrósítsunk fel étolajat, tegyük bele a bepanírozott halrudacskákat, és süssük ropogós pirosra. Ha kisült, itatóspapíron itassuk le róla a felesleges olajat. Citromgerezdekkel díszítve tálaljuk.