Birsalmás pite

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma a birsalmás pite receptjét ismerteti.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
Az alaptésztához: 450 gr liszt, 250 gr margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db egész tojás, 1 db tojás sárgája, 150 gr cukor, 1 db almás joghurt, csipetnyi só, 1 db citrom reszelt héja.
A töltelékhez: 2 db birsalma, 6 db savanykás alma, 1 pohár cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél citrom leve.

Lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját tegyük egy nagy keverő tálba, daraboljuk bele a margarint. Kézzel addig morzsoljuk, még a margarin apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át. Pihentesük legalább fél órán keresztül a hűtőben. Lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki fél centi vastagságúra. Vajjal kikent és liszttel meghintett peremes piteformát béleljünk ki a tésztával, majd töltsük meg a langyosra kihűlt töltelékkel.

Töltelékhez reszeljük le a meghámozott almát és birsalmát, tegyük egy nagyobb lábasba, szórjuk rá a cukrot, őrölt fahéjat és a citrom levét. Állandóan kevergetve addig pároljuk még a levét teljesen elfövi. Hagyjuk langyosra kihűlni. Nyújtsunk ki a tésztából még egy adagot fél centisre, majd borítsuk be vele a megtöltött pitét. Vágjuk le a széleinél a felesleget, majd kezünkkel nyomjuk jól össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 45-50 percig. A megsült és kissé kihűlt pitét szeleteljük fel, tegyük egy nagy tányérra, szórjuk meg porcukorral és tálalhatunk mellé vanília fagyit is.

Ha már nem kapunk a boltban birsalmát, elkészíthetjük birsalmasajttal is. A párolódó alma közé keverjük, és azzal töltsük meg a piténket.