Kapros-túrós lepény

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy édesen és sósan is elkészíthető túrós süteményt mutat be.
Vágólapra másolva!

A tésztához: 2.5 pohár búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 tojás sárgája, 1 csipetnyi só.

A töltelékhez: 1.25 kg tehéntúró, 5 db tojás, 2 csokor friss kapor, só.

Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá fél pohár langyos tejet, majd keverjük el benne a cukrot is. Várjunk vele pár percet, míg az élesztő "életre kel".

Szórjuk keverőtálba a kétféle lisztet és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani. Kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját, és végül a szobahőmérsékletű vajat. Addig kell dagasztani, míg a tészta az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A kétszeresére dagadt tésztát borítsuk lisztezett deszkára, majd sodrófával nyújtsuk egy centi vastagságúra. Egy vajjal kikent és liszttel megszórt nagyobb tepsi aljára helyezzük a kinyújtott tésztát, széleinél ujjainkkal igazgassuk peremesre.

A töltelékhez tegyük a túrót egy keverőtálba, adjuk hozzá a tojások sárgáját, az összevágott kaprot és ízlés szerint sót. Elektromos keverővel dolgozzuk simára. Egy másik edényben verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd óvatosan dolgozzuk a túróhoz.

A tölteléket tegyük a kinyújtott tészta tetejére, simítsuk el egyenletesen, majd előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig. Ha elkészült és kissé kihűlt, vágjuk kockákra.

A tölteléket édesen is elkészíthetjük, a túróhoz ízlés szerint adjunk cukrot.