Párolt lazactörzs

Vágólapra másolva!
Lazacot nem könnyű készíteni, de szakácsunk mai receptje megéri a fáradozást. Kaldeneker György párolt változatban készítette el: egészséges, laktató, s a vonalainkat is kíméli.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók 4 személyre: 4 db kb 20 dkg-os lazacfilé, 1 db póréhagyma, 8 levél bazsalikom, darált fekete bors, só, halfűszer keverék.

A halfiléket fűszerezzük darált borssal, fűszerkeverékkel és sóval. A halszelet közepére helyezzünk két levél bazsalikomot, majd göngyöljük fel. A pórét hosszában, a közepéig vágjuk be, majd széthajtva szedjük leveleire. Így a levelekből 5-6 centis szalagot tudunk készíteni. Ezzel a póré szalaggal vegyük szorosan körbe a befűszerezett lazacot, majd fogvájóval tűzzük össze, nehogy párolásnál szétnyíljon.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Tegyük kétrészes gőzölő edénybe, és 15 perc alatt pároljuk készre. Ha nincs gőzölő lábasunk, akkor vajjal kikent tűzálló edénybe, vagy tepsibe is helyezhetjük. Ezután zöldségleves kockából készített levessel öntsük fel. A levesnek csak egy centi magasságban kell ellepnie. Alufóliával takarjuk le, és előmelegített sütőben pároljuk 30-40 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Ha elkészült, párolt zöldségekkel, kaporban megforgatott újburgonyával tálaljuk. A párolóedényben is elkészíthetjük a köretet. Pár csokor újrépát, karfiolt, cukkínit tegyünk mellé, és együtt pároljuk készre.