Brokkolival töltött burgonyák

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ma egy hús nélküli - de igény szerint azzal is elkészíthető - étel recepjét mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 4 db nagyméretű burgonya, 2 evőkanál margarin, 3 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 4 dl tej, 1 fej brokkoli, 2 db tojás sárgája, 15 dkg trappista sajt, só, őrölt bors, fél darab zöldségleves kocka, 1 teáskanál bazsalikom, kevéske őrölt szerecsendió.

A burgonyákat folyó víz alá tartva, szivaccsal dörzsöljük át, majd tegyük egy sütőlapra, és meleg sütőben 140 fokon süssük egy órán keresztül. Szedjük rózsáira a brokkolit, mossuk meg, a vastagabb szárait is használjuk fel. Forrásban lévő sós vízbe dobva főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk míg kihűl, majd szűrőedényben csepegtessük le alaposan, és vágjuk kis kockákra.

Egy kisebb lábasban forrósítsuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, és állandóan kevergetve, öntsük hozzá a forró tejet. Addig forraljuk, míg sűrűbb mártás lesz. Tegyük bele a leveskockát, ízesítsük sóval, kevéske őrölt borssal, őrölt szerecsendióval és bazsalikommal. Ha kissé kihűlt, keverjük bele a tojások sárgáját és a felkockázott brokkolit is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A megsütött burgonyákat vágjuk hosszában kétfelé, közepét teáskanál segítségével vájjuk ki. Tegyük egy vajjal kikent nagy tűzálló tálba, majd csorgassuk meg a közepét olvasztott vajjal. Töltsük meg a töltelékkel, tetejére reszeljük a sajtot. Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30-35 percig, még a teteje pirosra sül. Ropogós salátalevelekkel tálaljuk.

A töltelékbe keverhetünk felkockázott paprikás szalámit, vagy megpirított húsos szalonnát is.