Húsvéti menü

Vágólapra másolva!
Szakácsunk a húsvéti menü összeállításakor nem csak a felnőttekre, hanem a kicsikre, a visszafogott, mértékletes étkezőkre, az időmilliomosokra és a bevállalósokra is gondolt.
Vágólapra másolva!

Nem ér szeszesitallal kínálni a locsolkodó kiskorúakat. Mivel azonban sokan kihasználják a húsvét adta italozási lehetőségeket - haverokkal, anyu nélkül, "megmutatjuk, hogy férfiak vagyunk!" -, jól csőbe lehet húzni őket a bólé kifejezéssel. Sok fiatal számára a felnőttek italát jelenti a bólé, de ha a lenti recept szerint készítjük, simán felajánlhatunk nekik egy pohárral. Ettől ők jól fogják érezni magukat, hiszen nagyfiúként italozhatnak, mi pedig karmánk számlájára írhatjuk a jócselekedetet.

Kiskorúaknak: bodzaszörpös bólé

Hozzávalók: 3 dl bodzaszörp, 1 doboz eper, 2 db narancs, 2 db zöldalma, 1 db zöldcitrom, 2 ág friss menta, 1 doboz ananászkonzerv.

Szedjük gerezdjeire a narancsot, majd szeleteljük fel kisebb darabokra, vágjuk cikkekre a zöldalmát, de nem kell meghámozni, elég eltávolítani a magházát, majd felszeletelni. Öntsük egy nagy bóléstálba, adjuk hozzá levével együtt az ananászkonzervet, és a felszeletelt epret is. Karikázzuk bele a zöldcitromot a héjával együtt, öntsük rá a bodzaszörpöt, tépkedjük bele a menta levelét, majd tegyük a hűtőbe, és hagyjuk állni pár órán keresztül.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A vendégek érkezésekor öntsünk hozzá kétliternyi hideg ásványvizet, és üvegpoharakba tálalva szervírozzuk.

Felnőtteknek:

Elkészíthetjük alkoholos változatban, egy-egy deciliternyi triplisec-et és rumot locsoljunk a szörpbe áztatott gyümölcsökre, majd pezsgővel hígítsuk fel. A gyermekeknek ebből a változatból ne szervírozzunk!

Óvatos duhajoknak: szédületes szendvicstekercs

Hozzávalók négy személyre: 1 csomag laposkenyér, vagy tortilla,1 fej saláta, 5-6 evőkanál majonéz, 20 dkg szeletelt sajt, 20 dkg prágai sonka szeletelve, 4 szem paradicsom.

A kenyeret terítsük szét az asztalon, kenjük meg majonézzel. Borítsuk be a megmosott és lecsepegtetett salátalevelekkel. Közepére tegyük a sonka és sajtszeleteket úgy, hogy mindenhol betakarja a kenyeret. Szeleteljünk rá paradicsomot, majd tekerjük fel úgy, mint a palacsintát. Éles késsel daraboljuk fel.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Érdekesebb és izgalmasabb, ha a salátalevelek közé elrejtünk pár levél friss bazsalikomot, és kanalazhatunk a sonka tetejére akár sütőtökös chutney-t is.

A felvágott tekercseket tegyük egy nagy tányérra, melléje kis poharakban, ujjnyi csíkokra vágott újrépát, paprikát, uborkát kínáljunk rágcsálni.