Vegetáriánus menü házibuliba

Vágólapra másolva!
Hatan jönnek hozzánk ma estére, mindegyikük vegetáriánus. Néhány tipp, hogy miként készíthetünk izgalmas vacsit a vendégeknek, garantáltan elkerülve a kliséket.
Vágólapra másolva!

"Attól még, hogy vegetáriánus vagyok, rettenetesen szeretek enni!" - mondta méltatlankodva egy kanadai barátom, amikor hat-hét évvel ezelőtt az egyetlen választható vegetáriánus menü a budapesti éttermekben jobbára a rántott sajt, rántott gomba, rántott karfiol szentháromság volt. Egy átlagos magyar étterem kínálata még most, 2006-ban sem moccan túl ezen a holtponton, hozzátéve, hogy a városban azért már van bőven olyan étterem, ahol igényesen és okosan főznek különleges, hús nélküli ételeket is.

De mi van akkor, ha otthon látunk vendégül egy csapat vegetáriánust? Íme néhány egyszerű és különleges tipp.

Bolondítsuk meg egy kis stílussal: India

Ha a szokásos magyar hagyományoktól eltérő, de mégis nagyon sokak által kedvelt konyhát keresünk, akkor a nagy favorit az indiai: az ízvilág világhírű, a fűszerezés mesés. Ráadásul, az indiaiak főleg zöldségfélékből főznek, az ételeiknek csak a húsz százaléka készül húsféleségből. Az ottani emberek nem használnak evőeszközöket, hanem lapos kenyér segítségével, a bal kezükkel mártogatják ki a szószos ételt a tálból. A jobb kezükkel a "piszkos dolgokat" végzik, azt evéshez nem is használják.

Ha a bulira lapos, fűszeres kenyeret akarunk sütni, akkor fél kiló lisztet keverjünk össze egy csomag szárított élesztővel, két teáskanálnyi sóval, három evőkanálnyi olívaolajjal és két teáskanálnyi curry fűszerkeverékkel. Keverhetünk bele még mazsolát és fűszeres chutney-t is. Három deciliter vízzel dagasszuk jól össze, majd kelesszük a kétszeresére. Borítsuk egy lisztezett deszkára, gyúrjuk át és osszuk nyolc egyenlő részre. Sodrófával nyújtsuk vékony korongokká, majd felforrósított, száraz serpenyőben süssük mindkét oldalát pirosra.

Forrás: [origo]

A lapos kenyér remekül megy a kókusz-szószos karfiolhoz. Ehhez hagymát és fokhagymát pirítsunk meg olívaolajon, úgy, mintha pörköltet kezdenénk készíteni. Keverjünk bele egy evőkanálnyi curryt, majd öntsük fel egy doboznyi kókusztejjel. Ízesítsük sóval, egy kevéske darált borssal, valamint egy csokor összevágott korianderlevéllel. Forraljuk jól össze, majd adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt. Lefedve pároljuk öt-hat percig.

A vendégek egyik kedvenc indiai fogása lehet még a tojáspörkölt. Egy kis lábasban forrósítsunk fel vajat, pároljunk meg benne egy fej vöröshagymát, majd adjunk hozzá egy kis doboz paradicsompüré konzervet. Hígítsuk fel két decinyi kókusztejjel vagy tejszínnel. Fűszerezzük egy-egy csipetnyi őrölt szegfűborssal vagy szegfűszeggel, fahéjrúddal, garam masalával, illetve sóval. Jól forraljuk össze, majd dobjuk bele a keményre megfőzött tojásokat. Tehetünk a mártásban egy evőkanálnyi gyömbéres chutney-t is.

Forrás: [origo]

A joghurtos spenót szintén jó tipp, ráadásul most idénykaja. A leforrázott spenótleveleket dobjuk a megpárolt hagymára és öntsünk rá egy nagy pohár joghurtot. Indiai "beütést" különféle fűszerekkel adhatunk neki: jöhet bele egy evőkanálnyi sárga és fekete mustármag, valamint egy kevéske zúzott fokhagyma. Az ételt nem kell főzni, elég ha csak átmelegítjük.

Ha a társaság gyomra tűzálló, használhatunk méregerős chillit is az ételek fűszerezéséhez.