Eper, málna - és minden, ami jó!

Vágólapra másolva!
Már május közepét tapossuk, és rettenetesen ki vagyunk éhezve a friss, roppanós, vitamindús, színes gyümölcsökre. Teljes az élvezet akkor is, ha csak önmagukban szemezgetünk belőlük, de azért van egy-két tuti megoldás arra, miként csináljunk belőlük desszertet vagy másféle ételt.
Vágólapra másolva!

Egy eperszemen átlagban olyan kétszáz magot lehet megszámolni. A szamócára - vagy annak a nemesített változatára, a földieperre - azt mondják, hogy a gyümölcsök királynője. Az eper - amely a rózsafélék családjába tartozik és az első tavaszi gyümölcsök egyike - üdítő és fiatalító a szervezet számára.

Íze függ a termesztéstől, a talajtól és a betakarításkor elért érettségtől is. Az energiatartalma kevés, így nem is hizlal, de magas a C-vitamin-értéke. A vadon érő fajtája sokkal értékesebb ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kertben termesztett: a levelét gyógyteának is használják.

A konyhában az eper jól kiegészíthető friss fűszernövényekkel: jól megy hozzá a citromfű, a bazsalikom, a rozmaring és a menta is.

Íme egy jó kis praktika. Tegyünk egy kőmozsárba egy csokornyi citromfű levelet, adjunk hozzá fél maréknyi pisztácia magot (nem sósat), morzsoljunk rá pár dekányi marcipánt, majd öntsük nyakon egy stampedli narancslikőrrel, valamint fél citrom és egy narancs kifacsart levével. Zúzzuk mártás állagúvá.

Négy tojásfehérjéből, 20 dkg cukorból egy teáskanál ecet segítségével verjünk kemény habot. Tegyük egy nyomózsákba, majd nyomjunk egy sütőpapírral borított tepsire tenyérnyi kör alakzatokat, úgy, hogy a belsejét is töltsük meg a habbal. Meleg, 120 fokos sütőben körülbelül egy órán keresztül szárítsuk. Ha elkészült az alap, akkor pakoljuk meg eperszemekkel és csorgassuk meg édes pestóval.

Egy másik egyszerű, csábító megoldás a csokoládéba mártott eperszem, amivel biztosan levehetjük a szerelmünket a lábáról. Nem kell más, csak egy kis lábas, amibe csokoládét (lehet fehér is) tördelünk. Vízgőz fölé helyezve megolvasztjuk, és eperszemeket mártogatunk bele - tuti a csábítás.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A túrós rétest is meg lehet babonázni a töltelékbe kevert eperszemekkel, az elkészült rétest pedig nyakon önteni frissen készített eperöntettel. Nem kell mást tenni, mint a megmosott szamócára kevéske citromleves csorgatni, ízesíteni porcukorral vagy mézzel, és a gyümölcsöt mixerben összetörni. Finomlyukú szitán passzírozzuk át - és máris mehet tálaláskor a forró rétesre.

Az eper rozmaringos cukros szirupban áztatva is fenséges. Ehhez egy kis lábasba öntsünk két deciliter vizet, tegyünk bele egy pohárnyi cukrot és másfél decinyi tokaji aszút. Fűszerezzük egy vaníliarúddal, pár csepp citromlével, egy ág rozmaringgal és pár levél bazsalikommal. Forraljuk néhány percig, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük bele a megmosott eperszemeket, és fél óra múlva tálaljuk üvegkelyhekbe.