Áfonyás szelet

Vágólapra másolva!
A nyár gyümölcseiből kíváló lektvárokat tudunk készíteni, a lekvárokkal pedig kiváló sütiket tudunk megtölteni.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, áfonyalekvár a töltéshez, 1 csipetnyi só.

Tegyük egy keverőtálba a porcukrot és a vajat, adjunk hozzá egy csipetnyi sót, majd elektromos habverővel keverjük addig, míg könnyű habos nem lesz. Egyenként üssük hozzá a tojásokat, majd ezekkel is keverjük még legalább két percig. Szórjuk bele a lereszelt citromhéjat, és kanalazgassuk hozzá a sütőport, valamint a liszt keverékét, és dolgozzuk jól össze.

Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 centis tepsit, vagy egy nagy kerek tortaformát, öntsük bele a tésztát, majd előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük, kb. 20-25 percig. Mielőtt kivennénk, fogvájó segítségével győződjünk meg arról, hogy teljesen átsült. Szúrjuk bele a tésztába,és ha már nem ragad rá, biztosak lehetünk, hogy elkészült.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

A kész sütit borítsuk ki a tepsiből, várjunk vele, még kihűl, majd éles késsel vágjuk kétfelé. Az egyik felét kenjük meg vastagon áfonyalekvárral, tegyük vissza rá a fedelét, majd vágjuk kis kockákra.

Tölthetjük másféle lekvárral is, nagyon finom bele a szamóca, málna, vagy szeder lekvár is.