Citromos pite

Vágólapra másolva!
Szakácsunk mai frissítő, ám időigényes süti receptje mellett azt is megtudjuk, hogy miért kell babot önten a sütésre váró tésztába.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók: 50 dkg omlós linzertészta, 5 db tojás sárgája, 5 db egész tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl citromlé, a citromok lereszelt héja, 20 dkg vaj.

Az omlós tésztához tegyünk 20 dkg lisztet egy keverőtálba, adjunk hozzá 15 dkg felszeletelt jéghideg vajat, egy csipetnyi sót. Kezünkkel jól morzsoljuk szét, majd öntsünk hozzá egy decinyi hideg vizet. Gyúrjuk jól össze, és pihentessük a hűtőben pár órán keresztül.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centi vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy vajjal megkent és liszttel meghintett peremes, kerek, kisebb méretű piteformát. (A felesleges tésztát a pereménél vágjuk le.) A kibélelt formát töltsük meg babbal, és tegyük előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 15-20 percig 160 fokon. (A babot azért kell a tésztára önteni, mert sütéskor a közepe felemelkedik és púpos lesz, a tölteléket úgy nem fogjuk tudni beletölteni.) Ha elkészült hagyjuk a formában kihűlni.

A töltelékhez öntsük a tojások sárgáját, az egész tojásokat, a cukrot, citromlevet, vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat egy keverőtálba. A tálat tegyük vízgőz fölé, majd állandóan kevergetve sűrítsük be. (A tojás a forró gőztől körülbelül négy perc alatt besűrűsödik.)

Vegyük le a gőzről, majd kis darabokban, állandóan kevergetve adagoljuk hozzá a hideg vajat. A vajtól még fényesebb és sűrűbb lesz majd a krémünk. Töltsük a citromos krémet a megsütött tésztába, majd tegyük a hűtőbe legalább három órára, ez idő alatt megdermed.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Tálaláskor szeleteljük cikkekre, tetejére halmozzunk epret vagy valamilyen idény bogyós gyümölcsöt.

Tipp: Készíthetjük vegyesen citrusfélékből is, citromból, zöldcitromból, mandarinból és narancsból is. Ezeknek a gyümölcsöknek a reszelt héját is használjuk, még finomabb lesz.