Hozzávalók
Alaprizshez: 1 pohár szusi rizs (japán rövidszemű rizs), 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só, 20 dkg füstölt lazacszelet.
A rizst többször mossuk meg hideg vízben, csepegtessük le, majd tegyük egy lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy pont ellepje, sózzuk meg, majd lassú lángon (állandó kavargatás mellett) főzzük. A rizsecetet tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd ezzel együtt forraljuk fel. Ezután óvatosan keverjük hozzá a megfőtt és még forró rizshez. Hagyjuk kihűlni.
A piramis formához szükséges egy szilikon sütőforma, ha nincs, akkor készíthetünk szusigolyókat is. A forma aljára tegyük egy kis szelet lazacot, majd töltsük meg a kész rizzsel. Kezünkkel nyomkodjuk össze, így biztosan egymásra tapadnak.
Ha golyókat készítünk, akkor egy darabka fóliára tegyünk egy kis szelet lazacot, majd rá egy diónyi rizst. A fólia széleit fogjuk össze és tekerjük meg, hogy a rizs szép gömb alakot vegyen fel. Csak tálaláskor csomagoljuk ki.
Wasabit és szójaszót tálaljunk mellé.