Reggelizz másképp!

Vágólapra másolva!
Hétköznap reggelenként rohanunk és nem eszünk - vagy csak alig-alig. Ez nem olyan egészséges, úgyhogy hétvégén szánjunk egy kis időt a nyugodt reggelizésre és arra, hogy felfedezzük más nemzetek napindító étkeit. Szakácsunk segít.
Vágólapra másolva!

Azt mindenki tudja, hogy a reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, hiszen a gyerekeket és a felnőtteket is egyaránt ellátja a délelőtti fizikai és szellemi tevékenységhez szükséges energiával. A magyar dietetikusok lapja szerint fokozza a teljesítményt, javítja a memóriát és kognitív funkciókat, valamint a kiegyensúlyozott reggelizés hozzájárul az egészséges testtömeg megőrzéséhez.

Persze hétköznap a rohanás, a sietve készülődés miatt jobb esetben csak egy kis müzlit, gabonapelyhet vagy egy szelet kenyeret dobunk be maguknak, ám hétvégén hódolhatunk a reggelizés szenvedélyének. A következőkben különböző nemzetek reggelijei közül választhatsz majd.

Angolszalonna és muffin

A kenyérpirítót minden angol háztartásban meg lehet találni. Legegyszerűbb reggeli, amit összeütnek, az a frissen pirított kenyér vajjal megkenve. Van, aki narancslekvárral, sajtszeletekkel és almával, van aki viszont sült szalonnával turbózza fel. Hozzá feketekávé vagy tea illik, amit hideg tejjel hűtenek le. Előszeretettel kortyolgatják a frissen facsart gyümölcs- és zöldségleveket is.

Ha igazi angol reggelit szeretnénk magunknak készíteni, tegyünk egy nagy serpenyőbe pár szelet baconszalonnát, pirítsuk mindkét oldalát pár percig, majd üssünk rá étvágyunk szerint két-három egész tojást. Süssük addig, míg a fehérje megdermed, s ha nem szeretjük lágyan, lapátkanállal hirtelen fordítsuk meg, és süssük még egy percig.

Ehhez az angolok kedvenc péksüteményét, a muffint is elkészíthetjük. Az angol muffinhoz szükséges 20 dkg búzaliszt, 3 dl tej, 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 csipetnyi cukor, 1 teáskanálnyi só, 1 evőkanálnyi vaj, 1 csomag szárított élesztő, 1 maréknyi búzadara. Ebből dagasszunk kenyértésztát, majd kelesztés után nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Szaggassuk ki nagy szájú pohárral, és száraz serpenyőben lassú lángon süssük mindkét oldalát hét-hét percig.

Juharszirupos kanadai bundás kenyér

Kanadában a juharfák árnyékában még a fából is juharszirup folyik, s ki gondolná, hogy ilyen messze tőlünk ennek a nemzetnek is az egyik kedvenc reggelije a bundás kenyér. Persze ők egy kicsit másképp fogyasztják. Szeletelt, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret, tejjel elkevert tojásba mártanak - van, aki egy csipet fahéjat is kever bele -, majd alig látható, igazán kevés vajban ropogósra sütik. Nagy tányérra tálalják, a tetejére pirosra sütött, zsírjától leitatott baconszalonnát tesznek, és az egészet megcsorgatják juharsziruppal. Érdemes kipróbálni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Gofrit is esznek reggelire, amit a következőképpen készítenek el: 25 dekagramm lisztből, 1 csomag szárított élesztőből, vaníliás cukorból, 2-2 dl tejből és vízből és 2 db tojás sárgájából kevernek tésztát. Ehhez olvasztott vajat és felvert tojásfehérjét kevernek hozzá. Vajjal megkent serpenyőben vastagabb és kisebb palacsintákat sütnek. Friss áfonyával, sült banánnal, mogyorókrémmel, lekvárral vagy juharsziruppal megcsorgatva fogyasztják. Kedvenc reggeli italuk a vörösáfonyalé és természetesen a hosszú feketekávé.

Power breakfast

Ne lepődjünk meg a véres hurka babszósszal menü hallatán, mert bár Írországban sokan kedvelik az ún. "power breakfast", azaz az energiadús reggeliket, vannak azért olyanok is, akik a lazább, egészségesebb kajákkal kezdik a napot. A füstölt lazacot felszeletelve, szép rózsa alakúra hajtogatva, krémsajttal és bagellel fogyasztják. A bagelhez dagasztani kell kevés olajjal és tojással kenyértésztát, majd kelesztés után ujjnyi vastag csíkokat kell sodorni belőle. Ezt vizes kézzel össze kell ragasztani, majd lapátkanállal forró vízben addig főzni, míg feljönnek a víz felszínére. Ezután át kell szedni egy sütőlapra és forró sütőben ropogósra kell sütni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Croissant és tojáslepény

Nem lehet elképzelni egy francia reggelit croissant nélkül. A franciák hagyományosan könnyű reggelit fogyasztanak, ami általában tejeskávéból vagy kakaóból (ritkábban teából) és reggeli péksüteményből (croissant) áll. A reggeli tartozéka még a vaj, a dzsem és a méz. A hártyavékony lapokból álló kifli titka, hogy leveles tésztáját igazi vajból készítik, és frissen, helyben sütik. Nincs olyan pékség, ahol ne lehetne a nap bármely szakában meleg, ropogós croissant-t enni.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Tojáslepényüknek számtalan változatát kedvelik. Az omlettet tölthetik sajttal, pirított gombákkal, spárgával, spenóttal, szilvabefőttel vagy finom füvekkel. A tojásokat fel kell verni tejszínnel, tehetünk bele reszelt sajtot is, serpenyőben felhevített vajban csak az egyik oldalát kell megsütni. Ezután be kell tenni a forró sütőbe, ahol pár perc elteltével a háromszorosára duzzad. Ekkor jöhet bele a töltelék, majd felgöngyölés. Ropogós salátalevéllel tálaljuk.