Zöldségekkel töltött rizspapír

Vágólapra másolva!
Ázsiai ételkülönlegesség, amely bár elég furcsán néz ki, sokkal finomabb, mint ahogyan azt először gondolnánk.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
10-12 lap rizspapír (ázsiai élelmiszerboltban megvásárolható), 1 szál sárgarépa, 1 kisebb zellergumó, 1 db karlábé, 2 szál újhagyma, 1 db cukkíni, 2 szál friss menta, 3 ág bazsalikomlevél

Szószhoz:
1 diónyi darab friss gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 1 maréknyi sósmogyoró, 2 evőkanál rizs- vagy fehérborecet, 2 evőkanál méz, 1 teáskanál chiliszósz, 3 evőkanál szójaszósz, 1 csokor friss korianderlevél

Elkészítése:
Az újhagyma kivételével vágjuk gyufaszál vékonyságúra a megtisztított zöldségeket, majd dobjuk őket forrásban lévő sós vízbe. Hagyjuk benne fél percig, majd öntsük egy szűrőedénybe. Azonnal engedjünk rájuk hideg vizet, és jól hűtsük le.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Öntsünk kézmeleg vizet egy tálba, és egyenként tegyünk bele a rizspapírt, egy perc alatt megpuhul. Vegyük ki és tegyük egy tiszta konyharuhára, majd tegyünk a közepébe a leforrázott zöldségekből.

Tetejére csíkokra vágott újhagymát és egy-egy levél mentát és bazsalikomot tegyünk. Kezünkkel jól összeszorítva göngyöljük fel, úgy hogy a széleit közben behajtjuk.

A szósz elkészítéséhez tegyünk minden alapanyagot egy turmixgépbe, majd jól pépesítsük össze.

Tálaláskor tegyünk pár levél színes salátát egy nagy tányérra, majd helyezzük a közepére a ferdén kettévágott rizstekercseket, végezetül csorgassuk meg a szósszal.