Hogyan készül a legfinomabb muffin?
A jó muffinhoz szükségünk lesz egy speciális muffinsütőre: ez nem más, mint egy olyan tepsi, amelyben csészényi mélyedéseket alakítottak ki. Bár többféle méret is kapható belőle az üzletekben, akkor járunk a legjobban, ha a nagyobbat vesszük meg.
A papírkapszula vagy mignonpapír, amivel kibéleljük a sütőformát, nagyban megkönnyíti a munkánkat - ha a sütést nem is, a mosogatást mindenképpen. Ha nem tudunk beszerezni ilyen papírformákat (bár a legtöbb szupermarketben és háztartási boltban pár száz forintért lehet őket kapni), úgy is megoldhatjuk, hogy 10-12 centis kockákra felvágunk sima papírt, és ezzel béleljük ki a sütőformát.
Két keverőedény kell még a tökéletes süteményekhez, mert a muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a "száraz" anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, fűszerek, zabpehely) és a "nedveseket" (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé). Ha a két keverék megvan, egyszerű laza mozdulatokkal kell a nedveshez hozzádolgozni a lisztes keveréket. Nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztáját, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.
A muffint előmelegített sütőben süssük, és ne nyissuk ki a sütő ajtaját az első 15 percben, mert akkor összeesik a süteményünk. A formákat csak háromnegyed részig kell megtölteni, mert így sütéskor szépen felcsúcsosodnak a muffinok. A legtöbb muffin sütési ideje általában 20-25 perc. Akkor készült el, ha a teteje aranysárga, és ha megszúrjuk egy fogvájóval, nem ragad rá a tészta. Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd vajjal megkenve melegen fogyasszuk.
A muffin elkészítésének nagy előnye, hogy gyermekünket is be lehet vonni az elkészítésébe - ha kimérjük a hozzávalókat, akár önállóan is nekilátnak.
A receptek többsége Amerikából származik - ők nem vesződnek a mérleggel, sokkal pontosabban és gyorsabban lehet "kipoharazni" a hozzávalókat. Nevezzünk ki a poharaink közül egy két és fél deciset mérőedénynek, és ezt használjuk. Mennyiségek: |