Rakott padlizsán

Vágólapra másolva!
A padlizsán az egyik legegészségesebb zöldségféle: tele van vitaminnal és ásványi anyaggal, a kalóriatartalma pedig igen alacsony.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
3 padlizsán, 15 szem paradicsom, 2 dl olívaolaj, 2 szál friss bazsalikom, 3 csomag mozzarella sajt, darált bors, só, reszelt parmezán sajt

Elkészítése:
Vágjuk nagyjából egyforma, kisujjnyi széles szeletekre a padlizsánt. Szórjuk meg sóval, majd kenjük meg mindkét oldalát olívaolajjal. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, majd süssük meg a szeleteket. Olajat nem kell a serpenyőbe önteni, mert elég az amivel bekentük a padlizsánt.

Egy fazékban forraljunk fel vizet, majd dobjunk bele 10 szem paradicsomot, hagyjuk benne fél percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Így könnyen, egy mozdulattal le tudjuk húzni a héját.

Egy lábasban forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat, beletehetjük a padlizsán végeit, amit kis kockákra felvágtunk. Süssük pár percig, majd öntsük rá a feldarabolt, meghámozott paradicsomot is. Fűszerezzük bazsalikomlevéllel, darált borssal és sóval, lassú lángon főzzük 5-6 percig.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


A maradék öt szem paradicsomot szeleteljük fel vastagabb karikákra.

Kenjünk ki olajjal egy nagyobb tűzálló tálat, tegyünk az aljára egymástól kicsit távol egy sor megsütött padlizsánszeletet. Tetejére egy-egy vastagabb szelet paradicsom kerül, bazsalikomlevél, majd egy-egy szelet mozzarella sajt.

Daráljunk rá borsot, majd egy-két evőkanálnyi paradicsomszósszal öntsük le. Padlizsánszelet kerül ismét rá, paradicsomszelet, bazsalikom, sajt és szósz.

Tetejét befedjük még egy réteg padlizsánnal, egy evőkanálnyi paradicsomszósszal öntsük le, majd szórjuk meg bőven reszelt parmezán sajttal.

Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 30-35 percig.
Tálaláskor csorgassunk rá még a paradicsomszószból. Párolt rizzsel köríthetjük, de akár önálló vacsoraként is fogyaszthatjuk.