Zöldséges zakuszka

Vágólapra másolva!
A zakuszka örmény eredetű, egészséges zöldségpástétom, vacsorára, pirítósra kenve a legnagyszerűbb. Van, aki tesz rá felvágottat, sajtot is, azonban influenzás időszakban apróra vágott fokhagymával fogyasztva különösen jótékony hatású.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
2 kg padlizsán, 2 kg paradicsompaprika, másfél kg vöröshagyma, 2 evőkanál só, 5-6 dl étolaj, 1 l paradicsomlé, 4 db babérlevél, 2 db cukkíni, 2 ág friss bazsalikom

Elkészítése:
A padlizsánokat jól mossuk meg, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük egy sütőlapra, vagy a kerti grillsütő parázsára, és addig süssük, míg a bőre barna lesz, közepe pedig puha. Ha kihűlt szedjük le a bőrét, és a húsát aprítsuk fel.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk a finomra összevágott vöröshagymát, kis kockára vágott cukkinit, és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Adjuk hozzá a babérlevelet, és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig, míg a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet!

Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is.

Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.

Aki nem szereti a padlizsánt, babbal, gombával, vagy akár sárgarépával is készítheti.