Kékáfonyás almatorta

Vágólapra másolva!
Az almatorta nemcsak különleges és finom, hanem igazi vitamin- és ásványi anyag- bomba. Fagyasztott gyümölccsel készítve még a legzordabb időben is a nyár ízeit idézi.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg búzaliszt, 1 csipetnyi só, 10 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 dl tej

A töltelékhez:
30 dkg savanykás rétesalma, 25 dkg kékáfonya, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése:
A tésztához tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a kis darabokra összevágott hideg vajat, a sót, a citromhéjat és a cukrot. Kezünkkel morzsoljuk jól össze, majd dolgozzuk bele a tojás sárgáját és a tejet is. Gyúrjuk lágy tésztává, majd felhasználásig tegyük letakarva hűtőszekrénybe.

A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk cikkekre, a magházát pedig távolítsuk el. Vágjuk egycentis darabokra, tegyük egy tálba, öntsük hozzá a megmosott áfonyát és csorgassuk meg citromlével.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Szórjuk rá az étkezési keményítőt és a cukrot is, majd óvatosan keverjük össze a gyümölcsöket.

Gyúrjuk át lisztezett deszkán a tésztát, majd nyújtsuk fél centi vastagságúra.

Béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel megszórt peremes, kerek tortaformát.

Öntsük az almás tölteléket a formába, igazgassuk el egyenletesen, majd a tetejét is fedjük be kinyújtott tésztával.

Széleit vágjuk le, ujjunkkal jól nyomkodjuk össze a két tészta "találkozását", majd szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig.

Ha elkészült, még melegen szeleteljük cikkekre, tálaljuk nagy tányérra és kanalazzunk mellé fagylaltot.